Biciklisti iz Vranja osvojili Kajmakčalan

VRANJE

Grupa od 12 momaka, članova biciklističke sekcije Planinarskog kluba „Železničar 2006“,  iz Vranja osvojila je vrh Kajmakčalana, na planini Nidže, na 2.521 metar, koji je zlatnim slovima upisan na stranice srpske istorije.

„Ovim svojevrsnim podvigom smo na 100. godišnjnicu od Kajmakčalanske bitke, u Prvom svetskom ratu, iskazali poštovanje i zahvalnost svim besmrtnim junacima koji su u temelje srpstva položili svoje živote. Ovaj poduhvat je organizovan sa namerom, da se oda počast i zahvalnost svim junacima iz Velikog rata, od kojih su mnogi ostavili kosti na međi otadžbine“.
vranje-biciklisti-1
Bilo je teško, bili smo na sekund od odustajanja, precenivši naše snage,

a potcenivši ćudi ove veličanstvcene planine na makedonsko-grčkoj granici. U tim odsudnim trenucima, sa biciklom u rukama, svako od nas je motivaciju nalazio u ratnicima koji su hrabro jurišali na mitraljeska gnezda ne žaleći živote samo da dotaknu grumen otadžbine.
Ni mi nismo žalili krv, znoj i suze, ugledajući se na ratnike.

Uspeli smo u svojoj nameri, baš kao što su i junački sinovi otadžbine uspeli u svojoj, 100 godina pre“, kaže jedan od članova ove ekspedicije, Nemanja Ristić.

vranje-biciklisti-2

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare