Biće nas manje nego 2011.godine a znaćemo i koliko smo stari

NIŠ

Popis stanovnika je u toku ali se bliži kraju jer je u planu da se završi do 31.oktobra, a u Nišu je trenutno popisano oko 90 posto stanovnika  što je između 225 i 230.000 stanovnika, saznajemo od Vesne Cakić iz Republiškog zavoda za statistiku odeljenja u Nišu  koja je koordinator popisa. Ona dodaje da ne može u ovom trenutku da se govori o nekim preciznim brojevima jer se oni svakodnevno menjaju kako pristižu popisnice. Prema njenim rečima u Nišu se popis odvija očekivanim tempom tako da produžavanja popisa neće biti, ali se može dogodito da se to desi u nekim većim gradovima poput Beograda.

              „Popis će pokazati da će nas biti  za neki procenat manje nego 2011.godine što nije neobično  jer su procene rađene nekoliko godina unazad pokazale pad procenata stanovnika. To je potpuno u skladu sa dešavanjima u društvu u kome su sve prisutnije migracije, a imali smo i prethodne dve godine pandemiju kovida“, kaže Vesna Cakić.

              Preliminarni rezultati biće poznati krajem novembra, a konačni 2024.godine. Rezultati će sukcesivno biti saopštavani kako se koja oblast bude obradila. Ono prvo što ćemo saznati je broj stanovnika u Srbiji i gradovima i opštinama, koliko ima osoba ženskog i koliko muškog pola, koja je prosečna starost stanovništva i kakvog smo obrazovanja.

            Problema tokom popisa nije bilo, možda tek neka sporadična situacija ali se sve rešavalo vrlo brzo.

            „Sve je teklo po planu čak je i temo dobar i sada se radi kao da je prvi dan“, kaže Vesna Cakić.

             Za 27 dana popisano je više od 5,85 miliona stanovnika Srbije, ovim tempom popisivanja očekuje se da popis bude završen u planiranom roku, a nije isključena mogućnost potencijalnog produžetka u pojedinim opštinama.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare