Biblioteka završila značajan projekat na očuvanju kulturne baštine

VRANJE

Biblioteka „Bora Stanković“ u Vranju završila je projekat „Sačuvajmo pravoslavnu kulturnu baštinu – Evidentiranje pravoslavnog kulturnog blaga Pčinjskog okruga. Ovaj značajan projekt finansiralo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije sa 500.000 dinara.

Grupa autora u proteklih sedam meseci je popisala i evidentirala stare i retke knjige u 36 crkava i 11 manastira na teritoriji Eparhije vranjske. Ukupno je evidentirano 699 starih i retkih knjiga pre 1867. godine i prvi put uvedene u jedinstven elektronski registar.

Među njima najbrojnije su bogoslužbe i crkvene knjige. Većina je iz Rusije koje su štampane u Moskvi, Petrogradu i Kijevu. Najbrojnije i najočuvanije su iz 19. veka.

Projekat je od izuzetne važnosti zvog očuvanja ovog obimnog kulturnog i intelektualnog blaga.

Tako je nastao „Katalog stare i retke knjige u fondovima manastirskih biblioteka u Eparhiji vranjskoj“, koji je nedavno promovisan.

 

Rukovodilac projekta i urednik kataloga je Mirjana Tomašević. Svoj veliki doprinos su dali i ostali članovi tima, Sanja Bundalo, Snežana Jovanović i Nebojša Antić.

Opremu od dva lap topa, fotoaparat i dva ručna skenera, koju je Biblioteka u Vranju dobila, biće korišćena u daljem radu Zavičajnog odeljenja ove kulturne ustanove.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare