Bezbednije za novinare

BEOGRAD

Tužilac za visokotehnološki kriminal Branko Stamenković izjavio je danas da je Srbija postala bezbednija sredina za novinare i da je najveći broj predmeta ugrožavanja novinara vezan za društvene mreže.

Na društvenim mrežama jedna rečenica može da stvori problem, naveo je Stamenković tokom predstavljanja izveštaja vladine Stalne radne grupe za bezbednost novinara.

Povodom tvrdnji o podeli medija vezanoj za bliskost vladi, Stamenković je izjavio da javna reč koja komentariše novinare dolazi sa raznih strana i može da stvori klimu čiji je rezultat ugrožavanje novinarske bezbednosti.

Slika nije u jednoj boji, jer ima oštećenih novinara na obe strane, rekao je Stamenković.

On je naveo da je potrebna komunikacija, pošto Tužilaštvo ne može reagovati ako ne zna da se nešto dogodilo.

Član Stalne radne grupe iz Asocijacije nezavisnih elektronskih medija Veran Matić je izjavio da je potrebna edukacija reportera, kako bi smanjili mogućnost da budu ugroženi tokom izveštavanja.

Mora postojati mehanizam zaštite od ugrožavanja novinara, naročito ako dolazi od vlasti, ocenio je Matić.

Prema njegovim rečima, u situacijama kada je politika razlog ugrožavanja novinara postoji zastoj u reakciji institucija.

Moramo stvoriti mehanizam prevencije. Važan je otpor govoru mržnje, izjavio je Matić, uz konstataciju da je potrebno razmišljati o zaštiti novinara u događajima koji predstoje.

Rade Đurić iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) je rekao da bi broj incidenata vezan za izveštače bio smanjen kada bi vlast prestala da pominje novinare uz negativnu konotaciju.

Đurić je izjavio da NUNS beleži sve slučajeve za koje smatra da su štetni za izveštače.

Važno je registrovati svaki incidentni događaj vezan za novinare, konstatovao je Đurić.

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare