Besplatna škola za trudnice

 

 

LESKOVAC

U gradskom parku, u Leskovcu danas je započela  velika akcija Savetovališta za trudnice i roditeljstvo Doma zdravlja Leskovac.

U organizaciji Savetovališta i u saradnji sa kompanijom VS iz Beograda, biće održana „Besplatna škola za trudnice“ koja će imati više časova. Ideja ove škole je promocija zdrave trudnoće i odgovornog roditeljstva.

Koordinatorka Savetovališta za trudnice i roditeljstvo, Ivana Stanković, izjavila je da Savetovalište radi već 12 godina, ali da neke veće obuke, do sada, nije bilo. Godišnje kroz obuku prodje od 100 do 150 trudnica.

„Rešili smo da izadjemo iz ustanove i dodjemo u centar grada, kako bi bili vidljiviji, pristupačniji, dostupniji, svim trudnicama iz grada i okoline“,  rekla je Ivana Stanković.

Tema prvog časa bila je dojenje. Prema statističkim podacima koje smo dobili od predstavnice iz Centra za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje, Tatjane Micić,  od 1992. do 2015. godine procenat dojenja dece je porastao sa 32 na 39 odsto. U Jablaničkom okrugu 40 odsto dece se doji isključivo u prvih šest meseci.

Glavni cilj ovog programa je da procenat dojenja dece bude što veći. Bebe koje su dojene stvaraju neposredan kontakt sa majkom što omogućuje njihov pravilan psihički razvoj i doprinosi uspostavljanju emocionalne stabilnosti.

„Ono što je najvažnije da mame zapamte, je to da majčino mleko nije samo hrana, već i lek, a to kažemo upravo zbog toga što pored hranljivih materija koje bebe dobijaju preko mleka, dobijaju i supstance koje štite bebu od infekcija“ – objasnila je neonatolog Marijana Nikolić-Pavlović.

U besplatnoj školi za trudnice, buduće mame će dobiti informacije o svemu što se tiče trudnoće, ishrane, prevenciji mogućih komplikacija tokom trudnoće i porodjaja itd. Naredni čas biće posvećen kupanju i negovanju bebe.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare