Besplatna pravna pomoć za ugrožene društvene kategorije

LESKOVAC

Klub za osnaživanje mladih 018 iz Niša u saradnji sa Društvom Roma „Prokuplje“ i Pravnim fakultetom Univerziteta u Nišu sprovodi projekat „Mobilna pravna podrška u Srbiji“. Projekat je namenjen ugroženim društvenim kategorijama na teritoriji Leskovca, Prokuplja i Niša. Cilj je pružanje besplatne pravne podrške ugroženim društvenim kategorijama. Pomoć pružaju, u saradnji sa advokatima, studenti treće i četvrte godine Pravnog fakulteta u Nišu, što je njima mogućnost da teorijska učenja primene u praksi.

Ivan Barun, advokat iz Niša, kaže da se pomoć ogleda u tome što će građani, nakon obavljenog razgovora sa studentima, uz pravni savet biti upućivanu u institucije gde mogu ostvariti svoja prava.

„U slučaju da je potrebno sastaviti neke pravne akte, mi smo po zakonu ovlašćeni da smo pravimo nacrte kako bi trebalo da izgledaju ti pravni aktiu, a građani su dužni da na osnovu naših saveta sami to sastave, čime će pokrenuti ili nastaviti neki postupak za ostvarivanje prava pred nekom ustanovom, kao što je to Centar za socijalni rad, organi lokalne samouprave, Elektrodistribucija… Građani su do sada dolazili sa raznim problemima, postoje dodiri sa krivičnim pravom, gde se mahom radi o nasilju u porodici, zatim dugovanja oko komunalnih usluga, nerešeni imovinsko-pravni odnosi, kako u porodici, tako i između suseda… Ovde će dobrobit ostvariti i studenti, jer imaju prilike da se susretnu sa praktičnim znanjem i videti kako izgleda rad u stvarnom svetu.“

„Ovaj projekat je važan za građane u gradovima gde se sprovodi i zahvalan sam što je i nama studentima omogućemo da kroz njega stičemo neka praktična iskustva“ smatra student četvrte godine Lazar Petrović.

„Nije lako započeti neki pravni postupak i borbu sa pravnim organima ni onima koji su godinama studirali i radili pokušavajući da tu pravnu tematiku usvoje i unaprede sebe u tom smislu, a kamoli za neuke stranke. Zato smatram da su ovakve akcije izuzetno važne i da ih treba sprovoditi u što većoj meri, kako bi ljudi koji jednostavno nemaju mogućnost da plate advokata i da sami snose troškove koje imaju u pravnom saobraćaju, na najpotpuniji i najbolji način dobili pravnu pomoć i uspeli da zaštite svoje interese.“

Ovaj projekat finansira ambasada Holandije, a građani će svoje probleme moći da prezentuju svakog drugog utorka u prostorijama LKC-a.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare