Banka krvi na Klinici za kardiohirurgiju jedinstvena je južno od Save i Dunava

NIŠ

Stigao je i drugi deo najsavremenije opreme za buduću Banku krvi Klinike za kardiohirurgiju UKC Niš, koja je sa tom opremom korak bliže otvaranju koje se očekuje za nekoliko meseci, a čime će se nivo rada i kvalitet usluga na Klinici podići na još viši nivo. Opremu je donirala ambasada Izraela a vrednost celokupne opreme je preko 100 000 evra. Inače, Banka krvi na Klinici za kardiohirurgiju UKC Niš jedinstvena je južno od Save i Dunava u Srbiji.

„Posle mnogo godina uspeli smo da započenemo a delom i realizujemo projekat bolničke Banke krvi. Projekat je državni a Zakon o transfuzijskoj medicini iz 2017.godine uređuje oblast transfuziologije , tako da se Zavodi i Instituti bave transfuzijskom medicinom i to je vanbalončki, a u bolničkim uslovima postoje specijalne banke krvi koje se bave kliničkom trasfuziologijom. U tom kontekstu je formirana u UKC Niš prva bolnička Banka krvi. Dobili smo i podršku Ministarstva zdravlja jer je usvojen novi Statut UKC gde je bolnička Banka krvi prepoznata kao nezavisna organizaciona jedinica kao i svaka druga klinika. Na taj način su se stekli osnovni formalno-pravni uslovi kako bi smo krenuli u realizaciju ovog projekta“, kaže dr Milan Lazarević sa Klinike za kardiohirurgiju koji je, po rečima direktora ove klinike profesora dr Dragana Milića najzaslužniji za realizaciju ovog strateškog projekata za Jugoistočnu Srbiju.

Osnovna ideja bolničke Banke krvi je približiti krv i produkte od krvi pacijentima, ističe dr Milan Lazarević.

„Banka krvi mora da se nalazi tamo gde se pacijneti leče, gde se operišu jer su to hitne stvari i tu nema čekanja. Svaka opšta bolnica bi morala da ima Banku krvi, a tek da ne govorimo o Kliničkom centru, jednom od tri najvećih u Srbiji. Osnovna ideja je da se pacijentu omogući da se što pre i što kvalitetnije izleči. U tom smislu bolnička Banka krvi služi za skladištenje i izdavanje krvi i produkata od krvi, za predtransfuzijska testiranja gde proverevamo krvne grupe, skrining i regularnih anti tela, za izadavnje i praćenje efekta davanja te terapije, za precizno i pravilno davanje terapije da to ne bude empirijski, daj dve jedinice krvi pa ćemo videti šta će se desiti, već da uz pomoć specifičnih testova koagulacije, hemostaze, ciljano dajemo terapiju i lečimo pacijenta na najbolji mogući način poštujući principe dobre kliničke i laboratorijske prakse i omogućimo pacijentu što bolji iskod“, objašnjava dr Milan Lazarević.

 Pored toga ingirencija bolničke Banke krvi je i ambulantni pregled pacijenata , određivanje razređenosti krvi, određivanje trombofilija koje su sve popularnije u poslednje vreme kod pacijenata koji imaju česte tromboze. Isto tako u njenoj ingirenciji je spasavanje krvi, aparati za interoperativno spasavanje krvi, pravljenja specijalnog tkivnog lepka iz krvi i još mnogo toga.

Osim opreme za rad Banke krvi neophodni su u stručnjaci u toj oblasti.Zahvaljujući razumevanju uprave UKC Niš sedam lekara se trenutno nalazi na specijalizaciji kako bi mogli da rade u Banci krvi.

„Osoblje koje radi u Banci krvi zahteva specifičnu edukaciju. Pored specijalista koji su trenutno na specijalizaciji neophodno je da ovde budu i transfuzijski tehničari. Radi se i na toj edukaciji tako da će u datom trenutku, kada se radi o osoblju, Banka krvi biti u potpunosti spremna za rad“, ističe dr Milan Lazarević.

Značajnu ulogu u njenom radu ima i oprema, a ona je, slobodno se može reći, najsavremenija u svetu.

„Da bi smo počeli da funkcionišemo na pravi način Banka krvi je opremljena i najsavremenijom opremom, a radi se o automatskom analizatoru krvih grupa, skrininga i regularnih antitela, o specifičnim transfuziološkim centrifugama, termostatima, ultrazvučnim čistačima.

Ono što je najvažnije za jednu bolničku Banku krvi su i frižideri za skladištenje krvi i zamrzivači za skladištenje plazme i krvnih produkata. Dobili smo i najsavremeniju nemačku opremu vezanu za skladištenje trombocita, to je poseban krvi produkt jako značajan kod pacijenata koji krvare, a postoje i ingubator i mešalica za čuvanje trombocita“, objašnjava dr Milan Lazarević.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare