“Dani vodenice” u Vučju

LESKOVAC-VUČJE

U kanjonu Vučjanke po šesti put su održani „Dani vodenice“, manifestacija koja u prvi plan stvalja atrakciju vučjanskog kraja – vodenice.

Nekad ih je bilo desetak, ali danas su ostale da rade još samo tri.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović iskoristio je priliku, s obzirom da se manifestacija održava 5. oktobra, da se zapita „kako to da se ti revolucionari nisu setili da bilo kada započnu bilo koju lepu priču”?

“Ova je priča, započeta pre pet godina, o starim zanatima, zanatima koji izumiru, marljivim i vrednim ljudima koji su hranili naše porodice i naše pretke u Balkanskim ratovima, za vreme Prvog i Drugog svetskog rata, kao i u vreme kada je u ovim krajevima bilo teško živeti. Treba obnavljati stare zanate, dati mogućnost mladima da vide kako je nekad bilo i da, možda, požele da nastave da rade ono što su radili njihovi preci. Lokalna samouprava unazad nekoliko godina se trudi da stalno nešto uradi. Uredili smo vodotokove do tri vodenice, prošle godine smo napravili još jednu barijeru da može da se akumulira voda, uložili smo preko 120.000 dinara. Na jednoj vodenici smo ove godine kompletno zamenili krov,“ rekao je Cvetanović.
Novica Živković, direktor Doma kulture u Vučju, rekao je da je želja da se ova manifestacija očuva, kao i vodenice koje su stare stotinak godina.


Jedan od najstarijih vodeničara Bora Mihajlović Muja zahvalan je na pomoći oko renoviranja vodenica.
„Sami to nikad ne bi mogli da uradimo bez pomoći lokalne samouprave. Moja vodenica je na taj način obnovljena, sada se renovira sledeća, dogodine još jedna. Ja imam 80 godina i sećam se vremena kada je ovde radilo 14 vodenica. Sada ih imamo samo tri. Ali, i to je dovoljno da makar omogućimo deci i omladini da vide kako se melju žitarice, kako se to nekad, ali i danas radi.“

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare