Bajkoviti sims u Obrenovićevoj ulici mami poglede prolaznika

NIŠ

U pešačkoj zoni ulice Obrenović kod Margera Nišlije sve češće zastajkuju, podižu pogled ka simsu jedne od najstarijih zgrada u gradu, fotografišu i uzdišu.

Njihov pogled mami lepo uređen sims na pomalo oronuloj fasadi ukrašen zelenim biljkama i cvetovima najrazličitijih boja. Cveće se nije tu slučajno našlo. Bajkoviti sims kako ga često nazivaju Nišlije koje su ga videle  ideja je Biljane Vujović.

Ideju je njen suprug Saša pretvorio u projekat, a Lokalna fondacija Niš je kreativnost nagradila određenim sredstvima kako bi bila i realizovana. A osim cveća, pažnju prolaznika privlači i Anđeo lepote koji je neka vrsta njenog čuvara. Sve skupa vas vraća u vreme detinjstva, bajki i šarenih bašta koje su nekada ulepšavale dvorišta, ali je Biljana pokazala da nešto slično može da se nađe i na simsu zgrade. I upravo sims je to što celu priču čini još lepšom jer je  cveće do sada svoj doma nalazilo uglavnom na balkonima zgrada.                     “Ideja se rodila kada sam se sa suprugom doselila u stan njegovih roditelja. Mene je uvek inspirisao taj sims i razmišljala sam o tome da tu nešto možemo da zasadimo. Dugo sam pokušavala to da uradim sama, ali nisam mogla da uspem bez pomoći stručnih ljudi”, kaže Biljana i dodaje da je njen suprug, želeći da joj ostvari želju, napisao projekat i javio se na konkurs Lokalne fondacije, koja je ideju podržala.

                     Biljana dodaje da je sve pomalo zbunilo to što se radi o simsu a ne balkonu. Malo je teže doći do bašte jer mora da se preskače preko prozora, ali, kaže, ništa nije teško kada se voli to što se radi i kada iza svega stoji ljubav.  Ističe da su kroz ovaj projekat želeli da pošalju poruku komšijama i sugrađanima da svako  može napraviti sopstvenu bajku, samo je potrebno dodati malo hrabrosti i mnogo mašte.

                   “ Želeli smo da inspirišemo građane da i sami nešto učine, urade, naprave. Moja ideja jeste da se drveće i cveće može saditi svuda gde je moguće. Ja mislim da je moguće i na krovovima, na simsu i da svaka terasa može da postane bašta posebno jer je lako dostupna  za negovanje biljaka”, kaže Biljana.

                      U bajkovitoj bašti o kojoj pored Biljane brine na poseban način i Anđeo prirode trenutne se nalaze biljke koje su karakteristične za ovo doba godine. Zasađane su uz nadgledanje stručnjaka koji su ih i preporučili jer se vodilo računa o svemu, koliko je sims osvetljen, koliko sunca biljke mogu da dobiju, da ne bude puno zemlje da se ne optereti sims.

                     „Ovo je za početak, ali će izgled bašte da se manje kako se budu smenjivala godišnja doba. Naš sims će s vremenom biti sve bogatiji biljakama koje tu mogu da stanuju, da žive, shodno uslovima i položaju. Imaćemo i neku letnju, jesenju, zimsku postavku. Važno je da će to da traje, da se slavi svako godišnje doba”, kaže Biljana.

                       Sve to pažljivo nadgleda Anđao lepote, prirode, ljubavi i mira.

                      „Anđeo dominira na našem simsu sa zadatkom da poziva građane jer se najbolje vide. On šalje poziv prolaznicima da podignu pogled i vide da nije u pitanju samo siva fasada već da tu postoji nešto novo, a novo sa starom fasadom može ruku pod ruku. Ništa nije nametljivo, a opet šaljemo poruku“, zaključuje Biljana.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare