Aziri: Budžet Preševa je isti kao i prethodni, politički a ne razvojni

PREŠEVO

 

 

Predsednik lokalnog odbora Demokratske unije Albanaca (DUA) u Preševu Naser Aziri  rekao je za JUGpress da nije ispoštovana procedura prilikom donošenja budžeta te opštine za ovu godinu .

“ Većina u Skupštini  opštine je usvojila , ja sam  bio protiv toga, jer nisu ispoštovane procedure, nije bilo javne rasprave,  kako je predviđeno zakonom, niti su bile upoznat sve strukture kosrisnika budžeta, građani, mesne zajednice”, rekao je Aziri koji ocenjuje ovo kao “veli propust  lokalne vlasti”.

On kaže da “možda nisu znali “  sve strukture budžeta, s obzirom na to da  se  malo kasnio sa budžetom Republike .

“Mislim da je ovaj budžet trebao da bude drukčiji u odnosu na prethodni, ali vidim da se ovaj budžet ne razlikuje od prethodnog.. Pitao sam predsednika ,koji je po zakonu ovlašćen da obrazloži i koji je i izvršilac budžeta, da li je on razvojni ili potrošni ili kombinovan, razvojno-potrošni? On kaže da sam ekonomista, pa bih to trebao da znam. Ja vidim da budžet ima iste komponente, više ima u infrastrukturi i za opšte delatnosti, malo investicija, jedina stavka za koju mislim da je povećana je kod poljoprivrede.

Za malu privredu je planirano  pet miliona i mislim da to nije ništa i da budžet ima iste karakteristike kao i prethodni”, objašnjava Aziri.

On kaže I da je ovogodišnji budžet veći za oko 400 miliona dinara.

“Prošlogodišnji  budžet je bio oko 700 miliona, a sadašnji je 1,1 milijardu dinara. Taj budžet je veštački naduvan i ona sredstva,  za koja se nadaju da dođu iz Vlade Republike Srbije, nege oko 350 miliona. Ili,  oko 50 miliona su predvideli od donacija. Pa i ako bude neki razvojni projekat,  oni idu sigurno direktno preko Vlade. Jer,  objavljuju se tenderi, oni vrše izbor izvršioca, prema tome ne mogu se ta sredstva predvideti kao redovna sredstva prihoda u budžetu opštine Preševo”, rekao je  Aziri koji smatra da je budžet napravljen “vrlo veštački”.

“Videćemo,  do prve polovne 2017. da to nije realno i radiće se rebalans budžeta”, smatra Aziri.

 

Na  pitanje JUGpressa da li se pokazalo da se ostvaruju neka predizborna obećanja koalicije na vlasti u Preševu, Aziri je rekao da su “ najveće kritike bile da se budžet troši najviše na asfaltiranje ulica I  sa tim  kritikama su došli na vlast. A  stavke u budžetu su ostale iste, čak i svaka stavka,  gde je predviđena infrasturktura,  mislim da je skoro izjednačena kao ona što je bila prethodne godine. Jedina razllika se pojavljuje tamo gde su navode sredstva predvidjena od Vlade Srbije i donacije. Sve ostale stavke su isto predvidjene . Ali, kapitalnih  investicija,  gde sam ja imao najveće primedbe , i oni su kritikovali ranije vlast zbog toga,  nema. Nije urađen ni jedan kapitalni project. Čak ni  za projektovanje kapitalnih projekata nema predviđenih sredstava. Primera radi, za deponiju, kolektor za prečišćavanje  otpadnih voda, za snabdevanje zdravom vodom za piće,  što su najveći problemi opštine Preševo. Nisam primetio da u ovom budžetu postoje takve stavke, i zbog toga ja tvrdim da se ovaj budžet ne razlikuje od prethodnog”, kaže Aziri.

Na pitanje JUGpressa da li su seoske mesne zajednice sagledane u  tom smislu da se poprave putevi, ako već značajan novac u budžetu ide z ate namene, ili se vodilo račina samo o gradskom jezgru Preševa, Aziri  kaže da je takvih radova bilo I ranije po mesnim zajednicama I da su “to sve neki projekti , koji nisu od prioriteta”.

“ Ja mislim da je ove godine trebalo imati drugi pristup rešavanju problema. Ne da ovo bude politički budžet i da se udovolji svojim aktivistima i grupacijama, kako je tamo predviđeno.č Imamo planiran jedan deo puta od stare džade, tamo kod nas jedna firma koja je to zamislila I sad je ispalo da je to  toliko frekventan put da mora da se asfaltira ove godine. U odnosu na stvaranje uslova za nova zapošljavanja to je nula”, ocenio je Aziri.

On smatra da budžet treba da bude  razvojni  I da treba raditi na glavnim infrastrukturnim projektima.

“Treba privući i kontaktirati strane investitore, imali smo mi industrijsku zonu, ali pitanje je koliko će da traje ta industrijska zona. Imali smo mi , i još uvek imamo,  probleme sa snabdevanjem električnom energijom. Nekoliko privrednih subjekata nije moglo da radi zato što nisu imali dovoljno ili non-stop struju. Ako se  otpadne vode  slobodno izlivaju ispred nekih sela, tu  ne mogu ljudi preko leta da izadju  u svoje dvorište. Najviše su  kritikovali vodovodne azbestne cevi u Preševu kao kancerogene, ove godine nisu predviđene da se menjaju. Koliko vidim nisu namenjena sredstva u budžetu ni za zapošljavanje. Mislio sam da će biti nekih novina, više sredstva za nova zapošljavanja i davanja dodatnih sredstava privatnim firmama da se one motivišu i da prijave one radnike koji rade na crno i zaposle nove”, rekao je Aziri.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare