Ardita Sinani poziva na reciprocitet

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

PRIŠTINA-PREŠEVO-BUJANOVAC

Ardita Sinani, u svojstvu Kurtijeve političke savetnice za Preševsku dolinu dolinu, poziva na recipročna prava Srba na Kosovu i Albanaca u Srbiji.

Politička savetnica premijera Kosova Aljbina Kurtija rekla je da albansku manjinu u Srbiji treba tretirati kao srpsku na Kosovu.

Ona je u svojoj objavi zatražila reciprocitet „u pravima između Srba u Republici Kosovo i Albanaca u Srbiji”, kao najprikladniji model za dugotrajno rešenje između obe zemlje.

Ona je napisala i da se Srbi na Kosovu tretiraju neuporedivo bolje od Albanaca koji žive u Srbiji.

„Državne institucije ni danas nisu uspele da pomere ni korak ni u najnaprednijem Ustavom tretiranju prava manjina, ostavljajući ovu temu bliskom tretmanu ljudskih prava uopšte“, rekla je ona.

„Dok Republika Kosovo svojim Ustavom u velikoj meri afirmiše unapređenje i slobodan razvoj identiteta i atributa svake manjine koja živi na Kosovu i u velikoj meri razlikuje srpsku manjinu od ostalih“, nastavila je Sinani. . Sinani je rekala da Srbija stalno koristi taktiku viktimizacije, tvrdeći da se na Kosovu krše prava srpske manjine. „I pored toga, pritisak Srbije za bilo kakvo kršenje prava Srba na Kosovu i dalje se koristi kao viktimizacija gotovo svakog državnog lidera od kraja rata“, rekla je ona. To se, prema njenim rečima, radi da bi se srpska manjina na Kosovu instrumentalizovala, da bi se ostvarili “autokratski ciljevi državnog vrha u Beogradu”.

Recipročni tretman manjina u Srbiji, onako kako se tretiraju Srbi na Kosovu, prema Sinanijevoj, poslužio bi srpskoj državi za unutrašnju demokratizaciju i otvaranju mogućnosti za evroatlantske integracije.

Ardita Sinani je bila predsednica opštine Preševo a zanimljivo je da upravo u vreme njenog mandata predstavnici Srba u Skupštini opštine Preševo nisu bili pozvani da budu deo vladajuće koalicije, kao što je to bio običaj u predhodnim godinama.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare