ANEM: KRIK žrtva brutalne kampanje

BEOGRAD

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) najoštrije osuđuje nedopustivu medijsku kampanju koju visoki državni funkcioneri i provladini mediji vode protiv novinara portala KRIK i poziva državne organe da reaguju i tu brutalnu medijsku kampanju hitno zaustave, saopšteno je danas iz Asocijacije.

“U višesatnim specijalnim emisijama, u tekstovima u tabloidima i na njihovim naslovnim stranama, protiv portala KRIK – označenog kao ‘mafijaško-koljački portal’, kao portal koji je ‘opalio metak u predsednika i državu’ – vodi se brutalna kampanja”, navodi se u saopštenju.

Javnost ima pravo i treba da bude informisana, a novinari koji se bave istraživačkim novinarstvom, poštujući sve norme, treba da se osećaju sigurno, a ne da njihova bezbednost bude ugrožena.

Poput predstavnika Evropske unije, ANEM smatra da je ključno da novinari mogu obavljati posao bez pretnji nasiljem, uznemiravanja i zastrašivanja, kako  bi građanima omogućili nesmetan pristup svim informacijama, ističe se u saopštenju.

Istovremeno, ANEM poručuje da treba napraviti balans u kojem borba protiv organizovanog kriminala, kao jedan od prioriteta Srbije i neophodan uslov za pristupanje Evropskoj uniji, ne sme da ugrozi pravo na slobodu izražavanja, niti da stvara atmosferu zastrašivanja medija, novinara i urednika koji  se bave istraživačkim novinarstvom u teškim okolnostima i zahtevnom okruženju.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare