Andrej sa državnih takmičenja doneo četiri nagrade iz četiri predmeta

NIŠ

 Andrej Nedeljković je učenik drugog razreda specijalizovanog odeljenja za darovite matematičare Gimnazije „Svetozar Marković“ u Nišu u kojoj se profesori i njegovi drugovi ponose njime i to sa razlogom. Andrej se, za razliku od mnogih vršnjaka, takmiči iz više predmeta i to uspešno. Samo ove godine je stigao do republiških takmičenja iz četiri predmeta i na svakom od njih je osvojio nagradu. Interesantno je i to da se takmiči kako iz prirodnih tako i društvenih nauka, a polaznik je i Istraživačke stanice Petnica. I za sve, kako sam kaže, ima vremena a u pitanju je samo dobra organizacija. Doduše, nekih takmičenja je morao i da se odrekne jer su se održavala u isto vreme kada i druga, pa je morao da bira na koje će se pojaviti. Kaže da je vreme ono što mu najviše nedostaje. Voli da se takmiči, da radi na sebi, da se druži  i želi da menja svet.

                          „Ove godine sam učestvovao na četiri državna takmičenja i to iz srpskog jezika u Tršiću, matematike, fizike, geografije. Iz srpskog, metematike i fizike sam bio trećepalsirani, a na Nacionalnoj geografskoj olimpijadi  osvojio sam drugo mesto i ta nagrada mi je, nakeko, i najdraža. Inače, takmičim se i iz istorije. Prijavio sam se za takmičenje iz iz hemije jer je to predmet koji volim, ali sam morao da odustanem jer se takmičenje poklopilo sa drugim takmičenjem“, kaže Andrej i dodaje da se neko, možda, neće složiti  ali  njemu pripreme za takmičenja ne predstavljaju problem. Dosta toga nauči na času jer, kaže, ima dobre profesore i praktično se čitave godine pripremaju za najviše nivoe takmičenja.

                          „Zbog toga i nije retkost da se učenici iz jednog odeljenja vrate svi sa takmičenja sa nagradama“, ističe Andrej.  Smatra da je talenat koji neko ima samo potencijal koji nosi u sebi, ali da je rad mnogo važniji da se dođe do uspeha i dobrih rezulteta.

                         „Što više ulažete u sebe, radite, čitate, vežbate, to vam se kasnije vraća u još većoj meri“.

                          Dodaje da se takmiči iz više predmeta jer je u nekom trenutku shvatio da mu „sve ide“ pa je odlučio da znanje koje ima na neki način pokaže i dokaže i na takmičenjima. Sve je stvar njegovog ličnog interesovanja.  Ali to nije jedini motiv da pokaže šta sve zna i može. Mada je tek drugi razred gimnazije razmišlja ozbiljno i o budućnosti. A kada se radi o nastavku školovanja dobro zna šta ne želi i šta će biti njegov izbor, a to je nekako, za sada matematika pa možda i fizika ili hemija.

                         „Na ovaj način želim da odem što dalje mogu i da vidim svoje granice a istovremeno povećavam sebi šanske za dobijenje stipendija kada se odlučim šta želim da studiram“, dodaje Andrej.

                         Svako tkmičenje  je za njega novo iskustvo, prilika da upozna vršnjake sa istim intersovanjima, da razmeni mišljenje sa njima, da sklopi nova prijateljstva.

                         „Za mene je to i najveća vrednost takmičenja, a ne samo papir koji dobijete i na kome je upisana nagrada koju ste osvojili. Ona vam je značajna samo kada vas boduju za neku stipendiju, ali poznanstva ostaju da žive i u nekom trenutku mogu da vam budu od velike pomoći. Od starijih  učimo kako će to biti narednih godina a to može da nam olakša buduća takmičenja“, ističe mladi gimnazijalac.

                          Mada se takmiči  iz više predmeta Andrej izdvaja matematiku kao predmet koji mu je najdraži  i to još od osnovne škole, ali voli i fiziku i hemiju. Podršku da ostvari sve svoje ciljeve dobija od porodice, profesora i drugova iz škole. U porodici je naučio najvažniju lekciju, da škola i nauka nisu bauk i da je to nešto lepo u šta se ulaže, ali i da će se to u jednom trenutku isplatiti.

                          Andrej ima još jedan cilj pred sobom. Želi da svoje znanje iskoristi kako bi svet u kome živimo učinio boljim.

                           „Svet u kome živimo treba dosta da se menja u pozitivnom smislu i da se poboljša u budućnosti, a želim da budem deo tih promena, da utičem na njih i da tako svoju posvećenost nauci upotrebim za bolji život svih“.

                          U slobodno vreme Andrej puno čita, uglavnom literaturu iz psihologije.

                         „Psihologija je interesantna nauka. Ona nam omogućava da shvatimo i razumemo sami sebe.Svakom mladom  čoveku je psihologija interesantna tako da nema ničeg čudnog u tome što se interesujem za to kako razmišljamo, šta se dešava sa nama, kako se ponašamo“.

                         Deo raspusta Andrej će provesti i na seminaru iz hemije u Istraživačkoj stanici Petnica.Već je učestvovao u radu ove istraživačke stanice, ali je zimski seminar propustio zbog takmičenja. I to je ovom mladom gimnazijalcu najveći problem, izabrati između ekskurzije i takmičenja i seminara u Petnici. Odlučio se za takmičenje i ekskurziju koju, kako kaže, zbog druženja nije ni po koju cenu želeo da propusti.

                          Andrej Nedeljković je do šestog razreda bio učenik OŠ „Dušan Radović“, a onda je upisao sedmi razred za talentovane matematičare u Gimnaziji „Svetozar Marković“. Tu je završio i osmi, a potom je nastavio školovanje u specijalizovanom odeljenju za darovite matematičare. (kraj) VP/LJS

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare