Američka ambasada i NURDOR donirali aparat Dečjoj klinici

NIŠ

NURDOR i ambasada SAD-a uručili Kliničkom centru Niš mobilni rendgen za potrebe dečjeg hemato-onkološkog odeljenja

Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka NURDOR i ambasada Sjedinjenih Američkih Država su uručili Kliničkom centru Niš veoma važan medicinski aparat za rad novog hemato-onkološkog odeljenja Dečje klinike za interne bolesti. Reč je o mobilnom rendgen aparatu najnovije generacije i savremene tehnologije, koji će značajno doprineti poboljšanju uslova lečenja dece obolele od malignih bolesti iz južnog regiona Srbije. Vrednost ovog aparata je nešto više od 3 miliona dinara. Ovaj medicinski aparat marke „Siemens“ je prilagođen upotrebi u pedijatriji, funkcioniše tako što ograničava zračenje samo na  određeni deo tela.  Izrađen je i oslikan u obliku žirafe, tako da ne izaziva strah i podozrenje kod malih pacijenata.

Ovu vrednu opremu su Kliničkom centru uručili  ambasador SAD-a Kajl Skat i predsednica NURDOR-a Joland Korora.

„Jako nam je drago da američka vlada i ambasada u Srbiji imaju priliku da doniraju ovako važnu medicinsku opremu. Ovo je samo nastavak saradnje i ulaganja američke ambasade u zdravstveni sistem na jugu Srbije, s obzirom da mi duboko verujemo da svaki građanin Srbije zaslužuje najkvalitetnije lečenje. Posebnu zahvalnost želim da iskažem NURDOR-u i svemu što oni rade, jer svi znamo koliko je ta briga važna za decu i za celu porodicu.“ – rekao je ovom prilikom NJ.E. Kajl Skat.

Predsednica NURDOR-a Joland Korora zahvalila je ambasadoru i osoblju američke ambasade u Beogradu, posebno kancelariji za vojnu saradnju, čiji su zaposleni zajedno sa NURDOR-om omogućili da se ova akcija sprovede.

„Sada imamo jedno kompletirano odeljenje po najsavremenijim svetskim standardima za lečenje dece od malignih bolesti. Ono što je sada najurgentnije pitanje je proširenje medicinskog kadra. Podvlačim ovo još jednom, jer sada imamo za nekoliko puta veće krilo bolnice, 100% proširene kapacitete i broj zaposlenih lekara i medicinskih sestara ne može ostati isti – da bi odeljenje moglo da funkcioniše i da zadovolji potrebe pacijenata neophodno je još deset medicinskih sestara i tri lekara. Apelujemo još jednom na Klinički centar i Ministarstvo zdravlja da reše ovo pitanje što pre.“

U ime Kliničkog centra donaciju je primio Prof. Dr Zoran Radovanović direktor kliničkog centra. „Veoma smo zahvalni američkoj vladi, ambasadi i američkom narodu na velikoj pomoći koju su nam do sada pružili. Ovaj savremeni aparat je nastavak veoma uspešne saradnje, on će znatno olakšati tretman pacijenata na novom odeljenju, koje smo izgradili svi zajedno uz pomoć NURDOR-a.“

Prema podacima kojima raspolaže Dečija hemato-onkološka klinika u Nišu godišnje 25 do 30 dece oboli od malignih bolesti, ali na sreću, prema rečima stručnjaka sa ove klinike, izleči se njih i do 85 odsto malih pacijenata, a uslovi koji su sada stvoreni uticaće na to da procenat izlečenih pacijenata bude još veći. Lečenje malih pacijenta traje u proseku oko dve godine.

NURDOR je u maju ove godine otvorio novoizgrađeno dečje hemato-onkološko odeljenje, novo bolničko krilo od 750 kvadratnih metara, koje je izgrađeno i opremljeno po najvišim medicinskim standardima. Novim odeljenjem prošireni su kapaciteti za 100 odsto, svaka soba ima krevet za roditelja-pratioca i sopstveno kupatilo. Na svakom spratu postoji dnevni boravak sa igraonicom u kojoj će biti moguća primena takozvane „humane terapije“, odnosno biće moguće da dete prima terapiju dok se igra.

Ukupna vrednost projekta izgradnje i opremanja novog odeljenja prelazi 100 miliona dinara.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare