Ambasador Nemačke i predsednik Koordinacionog tela na konferenciji o jugu Srbije i EU

BUJANOVAC

Ambasador Nemačke Šib rekao je danas u Bujanovcu da je primena poglavlja 23 i 24 veoma važna za proces pridruživanja Srbije Evropskoj Uniji, koje Nemačka podržava.

On je istakao važnost primene usvojenih principa, naročito u oblasti pravosudja i slobode medija.

Šib je rekao da je proces pridruživanja regiona veoma važan i istakao da je Nemačka ,,veoma razočarana,, što taj proces nije pokrenut sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

On je dodao da je veoma važan i proces ostvarivanja manjiskih prava i primena prava manjina u procesu evrointegracija.

Šib je rekao da Nemačka, zajedno sa drugim državama,, aktivno radi na nastavku dijaloga izmedju Beograda i Prištine i postizanju sveobuhvatnog sporazuma izmedju Srbije i Kosova .

On je rekao i da je rešenje toga pitanja veoma važno za region i proces pridruživanja EU.

Predsednik Koordinacionog tela za Bujanovac, Preševo i Medvedju Zoran Stanković rekao je da bi on, predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi i predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Ragmi Mustafa trebalo da izadju za tri meseca u javnost i jasno kažu šta se dešava sa udžbenicima na albanskom i ko je kriv za to

On je rekao i da će problem zapošljavanja Albanaca u državne institucije biti rešavan kada se skine zabrana zapošljavanja i apelovao da se to radi transparentno i u skladu sa zakonom i da ne bude partijskog zapošljavanja.

Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Ragmi Mustafa uputio je niz primedbi na sprovodjenje dosadašnjih sporazuma i istakao da su Albanci prošle godine zatražili da Preševska dolina bude deo pregovora Beograda i Prištine zato što Srbija nije ništa uradila na implementaciji dosadašnjih dogovora sa Albanci a iz Preševa, Bujanovca i Medvedje.

Mustafa je istakao probleme u pravosudju, zdravstvu, obrazovanju i istakao da Albanci neće pristati na promenu svog simbola, zastave Albanije .

On je rekao i da sve druge zemlje priznaju taj simbol a da jedino Srbija odbija da ga prihvati.

Šef kancelarije OEBSA u Bujanovcu Djakomo Bosisio je istakao ekonomsku zaostalost i probleme u privredi i privatizaciji u ovom opština

.On je rekao da su u Bujanovcu i Preševu vlasti multietničke što smatra naročito važnim.

Oni su ovo rekli na konferenciji ,, Jug Srbije i Evropska Unija -izazovi na putu,, koji je u Bujanovcu organizovao ,, Odbor za ljudska prava iz Preševa.

Ambasadori gjerman dhe kryetari i Trupit Koordinues në Konferencën mbi jugun e Serbisë dhe BE

Postuar nga: JUGPRESS më 28 tetor 2019

Bujanoc

Ambasadori i Gjermanisë Shib tha sot në Bujanovac se zbatimi i kapitujve 23 dhe 24 është shumë i rëndësishëm për procesin e pranimit të Serbisë në Bashkimin Evropian, të cilin Gjermania e mbështet. Ai theksoi rëndësinë e zbatimit të parimeve të miratuara, veçanërisht në fushën e drejtësisë dhe lirisë së mediave.

Schib tha se procesi i hyrjes së rajonit është shumë i rëndësishëm dhe theksoi se Gjermania ishte “shumë e zhgënjyer” që ai proces nuk është iniciuar me Maqedoninë e Veriut dhe Shqipërinë.

Ai shtoi se procesi i ushtrimit të të drejtave të minoriteteve dhe aplikimi i të drejtave të pakicave në procesin e integrimit evropian ishin gjithashtu shumë të rëndësishëm.

Shib tha se Gjermania, së bashku me vendet e tjera, po punojnë në “mënyrë aktive për të vazhduar dialogun midis Beogradit dhe Prishtinës dhe për të arritur marrëveshje gjithëpërfshirëse midis Serbisë dhe Kosovës.

Ai gjithashtu tha se zgjidhja e kësaj çështjeje është shumë e rëndësishme për rajonin dhe procesin e pranimit në BE.

Kryetari i Trupit Koordinues për Bujanoc, Preshevë dhe Medvegjë Zoran Stankoviq tha se ai, Kryetari i Bujanocit Shaip Kamberi dhe Kryetari i Këshillit Kombëtar Shqiptar Ragmi Mustafa duhet të dalin brenda tre muajve dhe të sqarojnë se çfarë po ndodh me librat shkollorë shqip dhe kush është fajtor per të.

Ai gjithashtu tha se problemi i punësimit të shqiptarëve në institucionet shtetërore do të zgjidhej kur të hiqet ndalesa e punësimit dhe apeloi që të bëhet në mënyrë transparente dhe në përputhje me ligjin dhe të mos ketë punësime partiake.
Kryetari i Këshillit Kombëtar të Shqiptarëve Ragmi Mustafa bëri një numër vërejtjesh për zbatimin e marrëveshjeve të deritanishme dhe theksoi se shqiptarët vitin e kaluar kërkuan që Lugina e Preshevës të jetë pjesë e negociatave Beograd-Prishtinë, sepse Serbia nuk bëri asgjë për të zbatuar marrëveshjet e deritanishme me shqiptarët nga Presheva, Bujanoci dhe Medvegja.

Mustafa theksoi problemet në gjyqësor, shëndetësi, arsim dhe theksoi se shqiptarët nuk do të pajtohen të ndryshojnë simbolin e tyre, flamurin e Shqipërisë.

Ai gjithashtu tha se të gjitha vendet e tjera e njohin atë simbol dhe vetëm Serbia refuzon ta pranojë atë.

Kreu i Zyrës së OSBE-së në Bujanoc, Gjakomo Bosisio theksoi prapambetjen ekonomike dhe problemet në ekonomi dhe privatizimin në këto komuna. Ai tha se pushtetet në Bujanoc dhe Preshevë janë multietnike, gjë që ai e konsideron veçanërisht të rëndësishme. Ata e thanë këtë në konferencën Jugu i Serbisë dhe Bashkimi Evropian

– Sfidat në rrugë, të organizuara në Bujanoc nga Këshilli për të Drejtat e Njeriut në Preshevë.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare