Ambasador Belorusije u poseti Nišu 

NIŠ

Svaka delegacija privrednika iz Belorusije koja poseti Srbiju obići će i grad Niš – najavio  je danas je u Gradskoj kući ambasador Belorusije u Srbiji njegova ekselencija Valerij Briljov.

Njegovu ekselenciju je u Gradskoj kući primio gradonačelnik Darko Bulatović sa saradnicima Tom prilikom održana je prezentacija privrednih potencijala Grada Niša i razmotrene su mogućnosti saradnje na brojnim poljima sa prijateljskom Belorusijom.

 

Gradonačelnik Bulatović je istakao da je sastanak bio jako sadržajan i da su ambasadoru predstavljeni značajni infrastrukturni projekti koji su u planu izgradnje.

“ Iskoristili smo priliku da upoznamo ambasadora sa potencijalima juga Srbije. Predstavili smo sve značajne projekte koje država podržava I gradi na ovom potezu, na jugu Srbije I u samom gradu Nišu. Predstavili smo I projekte koji će se graditi sledeće I narednih godina, pre svega značajne infrastrukturne projekte u oblasti saobraćaja i izgradnje. Razgovarali smo o punoj privrednoj saradnji. Pokrenuli smo nastavak saradnje između gradova pobratima kao I u oblasti obrazovanja, turizma, kulture,

Ambasador Briljov je izrazio zadovoljstvo što je ponovo posetio Niš u kome je boravio pre više od 20 godina. Kao arhitekta po struci dao je pozitivnu ocenu izgledu grada.  Briljov je izrazio optimizam kada je u  pitanju privredna saradnja  grada  Niša I  Belorusije. Smatra da saradnja u oblastii poljoprivredi I privredi “ nije loša, ali treba ići napred”. On smatra da se prvi konkretni rezultati mogu očekivati za nekoliko mesci. Dodao je da očekuje uzajamnu posetu poslovnih ljudi, rofesionalaca Belorusiji I ulaganja privrednika Belorusije u Srbiju.

Sastanku je prisustvovao i počasni konzul Belorusije u Beogradu Dragomir Karić koji je najavio konkretne vidove  saradnju dve države.

“ Postoje svi fundamenti za razvoj saradnje. U Belorusiji su veliki proizvođači liftova. Srbija je to izgubila. Sada je šansa da neka kompanija iz Niša krene u saradnju I da se napravi jedno zajedničko preduzeće. Na početku bi se možda ovde radila samo montaža liftova a onda I prozvodnja u gradu Nišu, gde bi našlo uposlenje oko stotinu radnika. Šansa za saranju postoji u oblasti bele tehnike, optičke tehnologije”

Ostavite komentar

avatar
  Prati  
Obavesti me o