Dobitnica nagrade „Borisav Stanković“ kniževnica Grozdana Olujić

VRANJE

Ova prestižna nagrada, koja nosi ime poznatog Vranjanca, književnici je dodeljeno za celokupno delo sa posebnim osvrtom na prošlogodišnji roman „Preživeti do sutra“.

 „Kuriozitet vezan za ovu knjigu je taj što je roman napisan 1962. godine i do sada je bio u fioci. Ostao je neobjavljen preko pola veka. Ali desilo se da u elitnom kolu književne zadruge on bude objavljen i ocenjen kao najbolji i bude nagrađen“, rekao je na konferenciji za novinare urednik Književne zajednice „Borisav Stanković, Miroslav Cera Mihailović.

 

U obrazloženju stručnog žirija, čiji je predsednik dr Milo Lompar, a članovi dr Slađana Jaćimović i Aleksandar B. Laković stoji dadelo Grozdane Olujić obeležava posebnu tematiku i pripovednu modernizaciju srpske književnosti u šezdesetim godinama 20. veka.

„Procenjeno je da Grozdana Olujić demonstrira nov pripovedni postupak, nov koncept oblikovanja likova, dramatične predstave o emancipaciji mladosti u odnosu na zatečene i okamenjene društvene i običajne odnose, lirizaciju proznog izraza koja počiva na životnom tempu gradskog čoveka, pa je otud nervozna i temperamentna, kao i problemske sadržaje životnih iskustava modernog čoveka“, kaže se uobrazloženju žirija.

Dobitnici nagrada će biti uručena 29. marta u Vranju, u okviru obeležavanja tradicionalne kulturne manifestacije „Borina nedelja“.

Borina nagrada, nakon Ninove i Andrićeve, najznačajnija je koja se dodeljuje za prozni rad u Srbiji, kaže profesor dr Aleksandar Jovanović, član Saveta Književne zajednice, ukazujući na značaj ovog kulturnog događaja koji postoji više od pola veka.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare