Aleksandra Hristov: Kako je ubijen Slavko Ćuruvija

BEOGRAD

Sutra je 11.april, dan kada je na Uskrs 1999. za vreme bombardovanja, u ulazu ispred svoje zgrade ubijen Slavko Ćuruvija, vlasnik i glavni i odgovorni urednik Dnevnog Telegrafa i Evropljanina. Moj urednik i prijatelj. Ubila ga je državna bezbednost Slobodana Miloševića, Srpske radikalne stranke ( sada SNS) i JUL-a ( sve trenutno vladajuće stranke).

Godinu dana pre ubistva donet je Zakon o javnom informisanju na osnovu koga su zabranjivani nezavisni mediji, pa i Slavkovi. Ali Slavko nije želeo da ćuti. Nastavili smo ” ilegalno” da radimo i štampamo Dnevni telegraf u Crnoj Gori. Njegovim najbližim saradnicima ( ne onima koji se tako predstavljaju u javnosti) je bilo prećeno, osuđivani su, a Zoran V. Lukovic i Srđan Janković su morali da napuste zemlju kako ne bi bili ubijeni. Mi najbliži smo bili domaći izdajnici i strani plaćenici ( tako su nas zvali radikali, SPS i JUL, skoro kao i danas). Na početku bombardovanja Slavko nam je rekao da smo ugroženi i da bežimo po Srbiji. Tada sam se zaista uplašila za život. Slavko je platio glavom. Zoran V. Luković je završio u Padinjaku, a Srdjan Janković od tada se nije vratio iz Podgorice. Njih niko nikada nije pozvao da nešto kažu o ovom ” slučaju”.

Nakon emitovanja priloga na RTS-u gde je Slavko optužen za zagovaranje bombardovanja Srbije, tadašnji ministar informisanja, sadašnji predsednik Srbije Aleksandar Vučuć je preko Olivere Zekić ( sada predsednice Saveta REM-a), preneo je poruku Slavku , parafraziram, da to nije ništa, da ne treba da brine i da mu se ništa neće desiti. Posle nekoliko dana je Slavko mučki ubijen. Vučić nikada nije dao nijednu izjavu na okolnosti slučaja. Došavši ponovo na vlast 2012. godine osnovao je Komisiju za ubistvo novinara. Komisija ga nikada nije saslušala, niti je ikada dao izjavu pred bilo kojim sudskim organom. Sudski postupak je pravnosnažno okončan ove godine kada je Apelacioni sud rekao da su svi izvršioci nevini. Slavko je zapravo još jednom ubijen. Molim sve prave saradnike Slavka Ćuruvije da se nadovežu na moj post i opišu svoja iskustva zabrane Dnevnog telegrafa i tih poslednih dana njegovog života. Sutra je tužan dan za sve nas.

Aleksandra Hristov

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare