Održana tribina „Isključi nasilje, uključi prevenciju“

NIŠ

U sali Gradske opštine Pantelej, povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, održana tribina pod nazivom „Isključi nasilje, uključi prevenciju“. Tribina je okupila predstavnice ženskog aktivizma i žene na pozicijama odlučivanja i nosioce javnih funkcija, a govornice su bile državna sekretarka u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Stana Božović i predsednica GO Pantelej Nataša Stanković.            

Svi zakoni,dokumenta i strategije, usvojeni poslednjih godina,za cilj imaju zaštitu ljudskih prava,rodne ravnopravnosti i borbu protiv nasilja.U tom smislu Srbija ispunjava sve konvencije Ujedinjenih Nacija i Saveta Evrope.2017.donet je Zakon o sprečavanju nasilja u porodici.

              “Srbija je po pitanju unapređenja položaja žena lider u regionu i ispred mnogih je evropskih zemalja, ali rezultati pokazuju da žene u Srbiji imaju veliki problem kada je u pitanju nasilje. Njih 70 do 80 posto trpe porodično nasilje, partnersko ili neki drugi oblik nasilja koje može biti seksualno, ekonomsko, psihičko.To nam ukazuje da kao društvo i država, ministarstva, civilno društvo, lokalna samouprava, svi moramo raditi na sprečavanju ovog nasilja”, kazala je sekretarka u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Stana Božović.

              U borbi protiv nasilja najvažnija je prevencija,a deo nje su i tribine,poput ove organizovane u Opštini Pantelej. Srbija je usvojila i Zakon protiv diskiriminacije i strategiju o rodnoj ravnopravnosti.

             “Danas, recimo, žene, kada je u pitanju Parlament Srbije čine preko 40 posto poslanika. Time ne mogu da se pohvale parlamenti ni nekih zemalja Evropske unije. U izvršnoj vlasti, u Vladi žene čine 50 posto. U odnosu na 2012.godinu kada smo imali jednu gradonačelnicu, danas ih u Srbiji imamo 20, i to pokazuje da još više moramo da radimo i da žena pronađe svoje mesto u društvu. Rezultati pokazuju da žene u ukupnoj populaciji srpskog stanovništva čine 51,3 posto stanovništva.Na tržištu rada u konkurentnosti imamo više žena, međutim kada je u pitanju žena u sektoru zapošljavanja manje je zapošljavanja. U tom smislu moramo još više raditi na tome da žene budu ekonomski osnažene”, istakla je Božović.

             Svi donosioci odluka na lokalu,kao i Javna gradska Peduzeća,moraju poštovati princip rodne ravnopravnosti.

            ” U Skupštini GO Pantelej preko 40 posto odbornica su žene, a kada govorimo o izvršnoj vlasti u samoj opštini, od pet rukovodećih mesta, na četiri se nalaze žene. Od 2020. godine, kada je na čelu Opštine Pantelej po prvi put u istoriji žena predsednik. U mom timu je više od 60 odsto žena i trudimo se da im damo na značaju, jer žene su vredne, odgovorne i majke, i treba da se sagledaju,  u stvari, na jedan potpuno drugačiji način u odnosu na ono kako je na njih gledano u prethodnom periodu. Zaista, žena ne treba da bude diskriminisana na bilo kom poslu i bilo kojoj poziciji samo zato što je žena”, kazala je Nataša Stanković, predsednica GO Pantelej.

             Opština Pantelej,među prvima u Srbiji usvojila je akcioni plan za unapređenje rodne ravnopravnosti od 2021 – 2025 godine. Za cilj ima ravnopravnost žena i muškaraca u svim poslovima, rodno budžetiranje i stvaranje boljih uslova za život žene u svih 12 sela koji pripadaju njenoj teritoriji.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare