Aleksa Šantić : Krv junačka, duša devojačka

VLASOTINCE

Prvi dani novembra u vlasotinačkoj biblioteci bili su posvećeni 150.godišnjici rođenja velikog pesnika Alekse Šantića. Sam naziv muzičko-scenskog prikaza obećavao je vraćanje u epohu kojoj je ovaj pesnik pripadao, u vreme uzavrele krvi, bunta, rodoljublja, ratovanja, ali na drugoj strani i vreme tihog življenja, romantičarskog zanosa, skrivenih ljubavi i bolnih sevdalinki. Stari Mostar, sa kamenjem popločanim ulicama, đul baštama i šadrvanima, podvojenosti i predrasuda, zaboravljenim sevdalinkama, zabranjenim sevdisanjem i ašikovanjima, zbog kojih se ,,… se krete burumet u glavi”…. Sve su to na najorginalniji način svojom pričom, glumom, recitalom i video-prikazom dočarali vlasotinački gimnazijalci.


– Kada je potrebno da se obeleži neki važan i vredan datum iz naše istorije, i kada treba da se podseti na značajnu godišnjicu neke važne ličnosti, mi znamo kome da se obratimo i ko će najbolje to izvesti i na pravi način prezentirati. A, to su učenici naše vlasotinačke gimnazije – kaže vidno zadovoljan Srba Takić, direktor biblioteke ,,Desanka Maksimović” u Vlasotincu, načinom izvođenja poetsko-muzičkog programa, lirskog naziva ,,Aleksa Šantić – Krv junačka, duša devojačka”.
Izgleda da je sam program izazvao veliko interesovanje kod publike ?


– Upravo tako. I ranije je bilo odličnih igrokaza, izložbi i predstavljanja ovde u galeriji naše biblioteke, ali, čini mi se, nikada nije bilo ovolika posećenost i interesovanje za neku predstavu, niti su izvođači bili tako nadahnuti kao ovom prilikom. Čini mi se, da su, čak, i sami sebe nadmašili naši gimnazijalci. Prezdovoljni njihovim izvođenjem publika ih je nagradila iskrenim i dugotrajnim aplauzom. Za ovu priliku morali smo da otvorimo i ulazna vrata galerije, da bi mogli da prate program i oni koji nisu mogli da uđu unutra u galeriju, već su se nalazili napolju u dvorištu biblioteke – informiše nas direktor Srba Takić, neumorni radnik i istinski stvaralac , gotovo svih kulturnih dešavanja u varoši na reci Vlasini.


I zato sve pohvale za scenario, uigranost izvođača, poletnost i angažovanost čitavog tima, sva zahvalnost ide na ime profesorki srpskog jezika i književnosti Suzani Pešić i Dragani Hadži-Đokić, a naravno i učenicima, Petru Takiću u ulozi Alekse Šantića, Mile Matiću, Emiliji Lepojević, Juliji Jovanović, Petru Dimanić, Veljku Jovanović, Slađani Stojiljković, Veljku Novaković, Predragu Petković, Veljku Janković, Minji Carić i Jovani Dilberović.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare