Koncertom Konstantin proslavio deset godina rada i izdavanje CD-a

NIŠ

 

„ Ovo je da se naježiš“ čulo se u sali Doma vojske kada je grupa Konstantin iz Niša u višeglasju izvodila narodnu pesmu „Zajdi , zajdi“. Gromoglasni aplauz trajao je toliko dugo da je voditelj Vanja Bulić pozivao solistu Marka Milanovića da  pokloni publici nekoliko puta. A slično je bilo i sa svim ostalim melodijama sa  kocerta kojim je sinoć ova autentična grupa proslavila jubilej, deset godina postojanja i izlazak prvog CD.

Koncert je otpočeo kratkim filmom o tome šta prijatelji  misle o grupi Konstantin. , a onda su odjeknuli prvi zvuci i pesma „Osloni se na mene sad ti“. Otpevali su i Only you i Niške devojke sa članovima grupe koji više nisu sa njima, da bi Marko Milanović, solista, nekada učesnik takmičenja „Ja imam talenat“ otpevao Torna e surriento uz klavirsku pratnju Bojana Mladenovića i dokazao da „mit koji ova vokalna grupa stvara“ nije slučajnost.

Vinska pesma sa kojom je Vokalna grupa Constantine pobedila na takmičenju klapa u Perastu izazvala je buru oduševljenja kod publike, ne samo zato što je to na neki način njihova lična karta, već i zato što je omiljena među niškom publikom. Ova nagrada bila je odgovor na pitanje publike tog  festivalu klapa “ šta Nišlije rade ovde“.  Pitanje je je dobilo odgovor – Nišlije, odnosno Konstantin je na festivalu klapa osvojio  prvu i kasnije, mnogo nagrada.

Ova vokalna grupa, kojima se sa pravom Nišlije ponose održala je  preko četrdeset solističkih koncerata i nastupala na mnogim muzičkim festivalima u Srbiji i inostranstvu, nosilac je značajnih priznanja.

Desetogodišnjicu rada obeležila je izdavanje CDa. Na albumu  se nalazi 12 pesama i  nosi naziv “U cik zore još se peva”.

“Pesme koje se nalaze na albumu su nove i autorske, a ima i n nekoliko evergrin obrada koje su obojene zvucima starog niškog gradskog melosa. Ove pesme su urađene  u modernim aranžmanima sa primesama džeza kao i zvucima primorskih melodija. Devet numera je u vokalno-instrumentalnim aranzmanima a tri su otpevane a cappella”, kaže Bojan iz grupe Konstantin.

Na pesmama je radilo nekoliko kompozitora, aranžera i tekstopisaca kao što su   Vladimir Graić, Leontina Vukomanović, Milan Ignjatović, Aleksandar Petković, Dragan Dimić Dimke, Svetlana Cvetičanin, Igor Nikolić, Milan Ignjatović, Dalibor Marković.

Album je sniman i produciran u tri studija u Beogradu i Nišu: studio “Karaburma” Zorana Ivkovića, studio “WaveNebula” Anastasa Kamenovića i studio “Revolution by Graja” Vladimira Graića.

“ Počastvovani smo što smo sa snimljenim CD –po deo PGP-a RTS-a najveće produkcijske kuće na Balkanu . Pripremali smo materijal godinu dana i zahvalni smo našim prijateljima iz Niša koji su napisali te kompozicija i svima ostalima koji su radili na CD-u.Muzika kojom se bavimo možda danas nije toliko popularna ali sadrži baš ono čime se mi bavimo . Ima džrza, etno miksa i  nadam se da će se dopasti publici”,  rekao je Modrag Perović iz Konstantina

Bojan Stanković kaže da se njihov način pevanja neće menjati, da će ostati isti kao prvog dana i da se neće utopiti u muzičku svakodnevicu.

Inače, pre nego su počeli da pevaju kao vokalna grupa, svi su bili horski pevač

“Odatle i ta tendencija da se bavimo vokalnom muzikom, prevashodno a kapala muzikom. Poslednjih godina smo malo kombinovali vokalno intrumentalnu sa a kapala muzikom, ali smo se večaras vratili počecima i sve kompozicije će biti otpevane a kapala, baš onako kako je bilo kada se grupa osnovala i jer smo prepoznatljivi po tome. „Mi ćemo zauvek ostati Vokalna grupa Konstantin koja će pevati za publiku i to ja ta sinergija koju mi pravimo sa publikom“, dodaje Bojan Stanković.

Grupa Konstantin osnovana u Nišu od strane muzičkih entuzijasta i muzičara sa ciljem, kako kažu “  da promovisanje i afirmacija kamernih i netradicionalnih vokalnih sastava kao i očuvanje muzičke kulture Niša, Srbije a i šire. Postoji od 2008. i sada broji 11 članova.  

Repertoar grupe je raznolik i bazira se na delima domaćih i stranih muzičkih autora u domenu etno, pop, rok, džez, filmske i crkvene muzike kao pokušaj da se prošire tradicionalne granice.

Repertoar grupe uključuje muziku XX i XXI veka kao i različite melodije koje su komponovane u ranijem periodu koje pripadaju etno i crkvenoj muzičkoj tradiciji, a sadrži originalne aranžmane kao i posebno pisane aranžmane od strane članova grupe.

Koncert u Domu vojske pratila je i izložba posvećena desetogodišnjem radu grupe Konstantin.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare