Aleksa Đorđević ljubav prema fizici krunisao medaljom

NIŠ

                  Aleksa Đorđević, učenik trećeg razreda specijalizovanog matematičkog odeljenja Gimnazije „Svetozar Marković“ u Nišu, na II Balkanskoj fizičkoj olimpijadi osvojio je srebrnu medalju koju su mu juče u školi uručili dr Goran Đorđević, predsednik Balkanske unije fizičara koja je i organizator ovog takmičenja i dr Dragoljub Dimitrijević,  član Naučnog komiteta Balkanske unije fizičara  koji je bio zadužen za izbor zadataka koje su takmičari rešavali. Dr Goran Đorđević i dr Dragoljub Dimitrijević su profesori na Departmanu za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu. Fiziku u Gimnaziji „Svetozar Marković“ Aleksi predaje profesorka Jelena Đorđević a uručenju medalje je prisustvovala i zamenica direktora ove škole Milica Milosavljević.

                  Prema rečima profesora dr Gorana Đorđevića, II Balkanska fizička olimpijada je održana, zbog epidemiološke situacije, onlajn. Organizator je Univerzitet u Krajovi, Rumunija i Društvo fizičara Rumunije. Takmičile su se ekipe iz 12 zemalja.

                  „Na neki način  Aleksa je osvajanjem srebrne medalje ponovio uspeh iz prethodne godine, kada je Gimnazija osvojila tri medalje“, kazao je profesor dr Goran Đorđević.

                 Srebrna medalja osvojena na Balkanskoj fizičkoj olimpijadi je samo nastavak uspeha koje je Aleksa postigao tokom svog školovanja.

                „Svaka medalja koju naši učenici osvoje uspeh je, pre svega, same dece. Ako  kod njih postoji volja da rade, da izađu iz okvira školskog gradiva, da nauče više, da prošire svoja interesovanja, onda su profesori tu samo da ih malo usmere i pomognu oko literature, mada oni i do toga dolaze sami“, ističe profesorka fizike Jelena Đorđević.

                Ono što Aleksu čini još posebnijim je činjenica da se takmiči iz nekoliko predmeta, ali su fizika i matematika uvek na prvom mestu.

                „Drago mi je da se jedno ovakvo takmičenje pojavilo i iz fizike, budući da već imamo balkanijadu iz matematike i informatike. Karakterističan je uzrast učenika koji učestvuju na Balkanskoj fizičkoj olimpijadi. To su učenici do druge godine srednje škole“, objašnjava Aleksa.

                 Dodaje da voli nauku. Takmičio se i iz drugih predmeta, ali su mi fizika i matematika na prvom mestu. Dodaje da mu rešavanje zadataka iz ovih predmata dođe kao neka vrsta hobija.

                  „Kao učenik osmog razreda učestvovao sam na Međunarodnoj olimpijadi u nauci koja je održana u Bocvani i tada sam osvojio bronzanu medalju. Takmičim se iz matematike i ove godine sam na državnom takmičenju osvojio prvu nagradu. Na Srpskoj matematičkoj olimpijadi osvojio sam drugu nagradu“, keže Aleksa.

                 Aleksa je učenik  trećeg razreda, ali polako pravi i planove za budućnost. Uglavnom su svi planovi vezani za fiziku ili matematiku.

                 „Postoji ideja da pokušam da upišem fakultet u inostranstvu, ali to nije konačna odluka. Ukoliko se to ne dogodi, ostaću u Srbiji i nastaviti studije ovde. Voleo bih da ostanem u svoj zemlji i nakon završenih studija“, kategoričan je Aleksa.

               Profesor dr Goran Đorđević je ovom prilikom najavio i III Balkansku fizičku olimpijadu, koja će se održati 25. septembra u Bugarskoj, a organizator je Unija fizičara Bugarske.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare