Albansko-američka građanska liga o poseti delegacije iz Bujanovca i Preševa

NJUJORK-BUJANOVAC-PREŠEVO

A evo šta kaže Albansko-američka Građanska liga o poseti delegacije iz Bujanovca i Preševa Njujorku i Vašingtonu.

“Preševska dolina je suštinski deo sveopšteg albanskog nacionalnog pitanja. Evropa u celini može postići dugoročni mir i stabilnost samo kada se etnički Albanci na svojim autohtonim teritorijama u Preševskoj dolini osećaju slobodnim, ravnopravnim i dele demokratsku viziju. Albansko-američka Građanska liga (AACL), koju predvode bivši kongresmen Đozef (Joe) DioGuardi i Širli Klojz (Shirley Cloyes) DioGuardi, više od dve decenije radi sistematski i dosledno za pravedne i legitimne zahteve Preševske doline. Građanska liga je prošle nedelje organizovala niz veoma važnih sastanaka u Njujorku i Vašingtonu, za delegaciju političkih lidera Preševske doline, koju su činili Šaip Kamberi, bivši poslanik Supštine Srbije i predsednik PDD-a, Nagip Arifi, gradonačelnik Bujanovca i predsednik Demokratske stranke, Ardita Sinani, bivša gradonačelnica Preševa, i Ragmi Mustafa, bivši gradonačelnik i bivši zamenik gradonačelnika opštine Preševo i predsednik DPA. Njihovu posetu u SAD podržala je Vlada Kosova.

Delegacija je svoju posetu SAD započela sastankom sa Feritom Hodžom, ambasadorom Albanije pri Ujedinjenim nacijama (koji sada takođe predsedava Savetom bezbednosti UN) i Odborom Građanske lige u Njujorku u nedelju.

Delegacija Preševske doline sastala se u ponedeljak u Vašingtonu sa kongresmenom Džimom Mekgavernom, predsedavajućim Komiteta za ljudska prava Kongresa “Toma Lantoša”. Delegaciju je u utorak u Stejt departmentu SAD dočekao Martin Mekdauel, direktor Kancelarije za Centralnu i Jugoistočnu Evropu, u ime zamenika pomoćnika sekretara i specijalnog izaslanika za zapadni Balkan Gabriela Eskobara (koji je tog dana bio u regionu na sastanke). Delegacija se u sredu sastala sa Sarom Arkin, odgovornom za Evropu u uredu senatora Boba Menendeza, predsednika Odbora za inostrane odnose Američkog Senata. Delegacija je u sredu uveče, 8. juna, učestvovala na 25. godišnjici događaju Udruženja bivših članova američkog Kongresa.

Na ovom događaju od posebnog značaja, delegacija je imala priliku da upozna mnoge kongresmene i senatore, među kojima su najznačajniji, senator Tim Kejn (Tim Kaine), kao i bivša kongresmenka Albanskog porekla Koni Morela (Connie Morella), inače talijanska Albanka. Delegaciju je na ovom kongresnom događaju pratila i ambasadorka Albanije u SAD Floreta Faber.

Zakljucak je da je napokon vreme da pitanje Preševske doline dobije pažnju koju zaslužuje. Savremeni način etničkog čišćenja Beograda kroz pasivizaciju albanskih adresa, kontinuirani nedostatak ekonomskog razvoja, kao i kontinuirani porast siromaštva, više se ne može tolerisati. Insistiranje Srbije na ostvarivanju maksimalnih prava za srpsku manjinu na Kosovu uz potpuno ignorisanje najosnovnijih ljudskih prava Albanske manjine u Preševskoj dolini je krajnje licemerje koje moraju osuditi i Sjedinjene Države i Evropska unija.

Proces dijaloga između Prištine i Beograda ne može biti uspešno okončan ukoliko se ne ostvare pravedna i legitimni prava etničkih Albanaca Preševske doline. Građanska liga će nastaviti svoj rad u podršci Preševskoj dolini i učiniće sve što je potrebno da naša braća i sestre Albanci u tom regionu ne budu zaboravljeni niti dodatno marginalizovani”, navodi se u saopštenju koje potpisuju Shirley Cloyes DioGuardi, savetnica za balkanska pitanja Joe DioGuardi , predsednik ove lige.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare