E usluge u policijskim upravama: I u Leskovcu i Vranju elektronsko zakazivanje termina za pasoš i ličnu kartu

LESKOVAC-VRANJE

Jesu li nam elektronske usluge promenile život i vratile dostojanstvo ?  Neke sigurno jesu. To znaju svi koji su poslednjih godina podnosili zahtev za  pasoš ili ličnu kartu.  Nerado se sećamo pribavljanja dokumenata i čekanja u redovima pred šalterima, jer već više od decenije  Ministarstvo unutrašnjih poslova elektronski zakazuje termine. Među prvima je podržalo razvoj elektronske uprave  i  pokazalo da se sistem usluga koje pruža građanima može modernizovati.

U više od 80 policijskih stanica na preko 130 šaltera MUP-a Srbije za 11 godina, koliko postoje elektronske usluge, zakazano je oko 2.150.000 termina za izdavanje pasoša ili lučnih karata. Ova ulsuga je dostupna i u policijskim upravama u Leskovcu i Vranju.

Navala za izdavanje dokumenata najviše je izražena u ovo doba godine, kada bi mnogi da putuju u inostranstvo.

Slavko Josifović, odsek za podršku razvoja E-uprave MUP-a kaže: ” Građanin samo treba da se pojavi u zakazanom terminu i ne treba bukvalno ništa, sem starog pasoša, da donosi, zato što se sve pozadinske radnje, a to je Izvod iz matične knjige rođenih, Izvod iz matične knjige venčanih, Uverenje o državljanstvu radi elektronskim putem po službenoj dužnosti. Procedura od dolaski na šalter MUP-a traje 15 minuta”.

MUP je stigao do 750.000 zahteva za lična dokumenta godišnje, udvostručio se broj onih koji elektronski zakazuju termin. Uslov je da imaju nalog na portalu E-uprave, što znači da raste broj onih koji idu u korak sa reformom javne uprave.

” U julu mi ističe vozačka, pa sam videla da i to mogu preko E-uprave da zakažem i da preuzmem, čak će i da mi pošalju na adresu, tako da je to sledeća stvar koju planiram da upotrebim”, kaže jedna građanka.

” Mislim da je to dobra i prava stvar. Olakšava nam celu proceduru da dođemo do tih dokumenata koji nam trebaju”, smatra građanin koji je učestvovao u anketi.

Drugi , pak , konstatuje “Ja te elektronske usluge, na žalost, ne koristim”.

Zaista na žalost, jer one postoje da bise građanima olakšalo, da se uštede vreme i novac. S druge strane, cilj modernizacije javen uprave, koju od početka podržava Evropska unija, jeste i da se na ovaj način više poštuje i dostojanstvo svakog od nas.

Martin Klauke, delegacija EU u Srbiji: Evropska unija je pre svega zajednica ideja i vrednosti. Osnovne vrednosti na kojima počiva EU od svog osnivanja do danas su dostojanstvo, sloboda, jednakost, solidarnost, paravda i prava građana. Jedno od osnovnih pravila građana koje stoje u središtu EU je i pravo na administraciju, odnosno javnu upravu. Ovom idealu teži i Srbija, a EU je ponosna što može biti pouzdan partner u tom procesu, naročito od 2014. godine kada je Srbija po prvi put usvojila sveobuhvatnu Strategiju javne uprave. U proteklom periodu EU je podržala veliki broj projekata za unapređenje rada javne uprave i kopncipiranje uprave kao servisa građana.

To je slučaj i sa Ministarstvom unutrašnjih poslova u koji građani najčešće svraćaju zbog pasoša i ličnih karata. Unapređenje ovih usluga rezultat je reforme javne uprave koju Srbija godina sprovodi uz finansijsku i svaku drugu podršku Evropske unije. Samo u poslednje tri godine 63 miliona evra direktne budžetske bespovratne pomoći utrošeno je u razvoj i modernizaciju i digitalizaciju pružanja usluga, od čega građani imaju direktnu i opipljivu korist.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare