Akcioni plan za zaštitu nacionalnih manjina potpun i primenljiv

NIŠ

 

Forum za etničke odnose, uz podršku Ministarstva spoljnih poslova Republike Bugarske i ambasade Republike Bugarske u Beogradu, organizovali su danas okrugli sto sa temom „Pridruživanje EU i unapređenje manjinske politike i međuetničkih odnosa u Srbiji“.
Okrugli sto se realizovao u okviru projekta „Manjinska politika u Srbiji – podsticanje integracija“, sa ciljem da se doprinese unapređenju položaja nacionalnih manjina, jačanju saradnje Republike Srbije i susednih država članica EU i da se podrži sprovođenje Akcionog plana za ostvarivanje prava nacionalnih manjina, koji je usvojila Vlada Republike Srbije, 3. februara 2016. godine, a time i osnaži proces pristupanja Srbije EU.
Forum za etničke odnose obavio je empirijsko istraživanje sa predsednicima i predstavnicima nacionalnih saveta, održao političke konsultacije sa ključnim akterima manjinske politike i izrađen je nacrt analize Akcionog plana
Prava manjinskih naroda u Srbiji definisana poglavljem 23 za priključenje Srbije Evropskoj uniji jasno su definisana i Ustavom Srbije. Ali, primena zakona usklađenih sa evropskim teče sporije, mada napretka ima trvrdi zamenica šefa misije i savetnica u Ambasadi republike Bugarske Iva Kruleva
„Ima još puteva kojima mora da se prođe – oblast obrazovanja , u sferi veroispovesti na manjinskim jezicima , a to se ne odnosi samo na bugarsku manjinu nego na sve manjine , u oblasti informisanja na manjinskim jezicima“, rekla je Kruleva.
To je odgovornost države Srbije i Evropske unije koja treba da pomogne u tim naporima
Što se Srbije tiče strategija manjinske politike je urađena a sa malim zakašnjenjem donet je i akcioni plan za sprovođenje te strategije. Prezentovan je Evropskoj komisiji koja je naložila da se planom definišu i obezbede sredstva za njegovo sprovođenje.


„Posebno interesovanje je postojalo u pogldu implementacije svega onoga što je politika zaštite prava manjina u Srbiji, koja je inače konstatovano da je Ustavom i zakonom definisana na najbolji mogući način , s tim što je potrebno pojačati koordinaciju , poboljšati implementaciju sprovođenje svih tih zakonom i Ustavom definisanih odredaba. Zbog toga smo napravili akcioni plan o unapređenju položaja i zaštite manjina koji je predvideo u svojoj prvoj fazi izmenu dva ključnas zakona – jedan je Zakon o nacionalnim savetima a drugi je Zakon o položaju manjina, na kojima se trenutno radi. Tu su i pitanja informisanja na jezicima manjina , izdavanje udžbenika . To su važna pitanja na koja moramo dati dodatne odgovore. Naš interes za unapređenje manjinskih prava nije samo interes zbog evropskih integracija , govorimo o građanima Srbije, a zaštita prava građana Srbije je obaveza i dužnost države i Vlade“, rekla je Tanja Miščević šef tima za pridruživanje Evropskoj uniji. Ona je dodala „ Možda smo malo duže radili ovaj Akcioni plan ali je on sada u potpunosti primenljiv i sprovodiv. Nije samo obećanje već vrlo praktičan spisak mera koje treba da bude ostvaren“.


Na pitanja da li postoje zloupotrebe kada stranke koje govore jezikom sličnim srpskim, kao što je crnogorski, hrvatski, bošnjački, traže prevodioca u sudskim postupcima, prevođenje na maternji jezik.
„Prava iz pravosudnog postupka se nikome ne mogu ograničiti . To je jedan od postulata naših prava kada smo strana u sporu. Moguće je koristiti ih ne baš dobar način ali se oni ne mogu ograničiti niti smanjiti. To je naša obaveza a pravo pripadnika nacionalnih manjina“, dodala je Tanja Miščević
U Srbiji postoji 26 nacionalnih manjina i 21 Savet nacionalnih manjina i šest jezika na kojima se može pružati obrazovanje .


U zemljama u okruženju su različita iskustva i prakse. Zadatak države Srbije je da zaštite prava Srba kao manjine u susednim državama i na tome se radi bilo kroz bilateralne komisije ili bilateralne razgovore. Postoje države sa kojima o takvim temama se nije razgovaralo ali jeste interes i zadatak – zaštita prava državljana Srbije s jedne strane odnosno zaštita srpske manjine
Na okruglom stolu na kome se raspravljalo o manjinskoj politici i poglavlju 23 koja reguliše ovu oblast učestvovali su predstavnici hrvatske i albanske manjinske zajednice u Srbiji.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare