Agius: Zajedno prihvatite prošlost i radite na budućnosti

SREBRENICA

 

Predsednik Haškog tribunala Karmel Agius rekao je  u Potočarima da je“temeljni deo svakog procesa pomirenja pravda” i dodao da  “sama pravda nije dovoljna”.

Agius je poručio da su otvorena komunikacija i dijalog između etničkih grupa ključni za pomirenje. „Pripadnici različitih zajednica treba da zajedno prihvate prošlost, odaju poštu žrtvama i zajedno rade na tome kako bi obezbedili da se takvi stravični zločini nikada ne ponove“, rekao je Agius.

 

On je na svečanom skupu kojim je obeležena  21. godišnjica genocida u Srebrenici  svoj govor započeo odajući poštu preživelima i porodicama žrtava naglašavajući njihovu ključnu ulogu u očuvanju trajnog sećanja na užasne događaje iz jula 1995. godine.

Osvrćući se na ulogu Međunarodnog suda  Agius je istakao njegov značaj u otkrivanju istine o onome što se dogodilo u Srebrenici prije 21 godinu.

“Stojim pred vama ponosan što je MKSJ neosporno utvrdio da se ovde u Srebrenici u julu 1995. desio genocid i krivično gonio i osudio više ključnih ličnosti koje su za to odgovorne.” Dodao je da je doprinos Međunarodnog suda omogućio odlučno odbacivanje pokušaja da se porekne ono što se dogodilo, osnažio odlučnost da se očuva sećanje i pomogao naporima ka ostvarivanju mira i pomirenja.

“Samo potpunim priznanjem prošlosti možemo postići budućnost istinskog i trajnog pomirenja”, rekao je Agius.

Žrtve Srebrenice će naći mir “tek kada budu znali da nisu zaboravljeni; da je njihova okrutna i prerana smrt na neki način poslužila tome da se osnaži i obezbedi miroljubiva koegzistencija među svim etničkim grupama ove velike zemlje; da je pravda sprovedena; i da postoji opredeljenost da se Srebrenica nikada više ne ponovi”.

MKSJ je prvi međunarodni krivični sud koji je izrekao osuđujuće presude za genocid počinjen u Evropi.

Žalbeno veće Međunarodnog suda je u aprilu 2004. godine po prvi put utvrdilo, u postupku protiv Radislava Krstića, da je u Srebrenici 1995. godine počinjen genocid, pogubljenjem više od 7.000 muškaraca i dečaka, bosanskih Muslimana koji su počinile snage bosanskih Srba nakon preuzimanja kontrole nad ovim gradićem, navodi se u saopštenju iz tog suda.

Međunarodni sud je podigao optužnice protiv ukupno 20 lica u vezi s događajima u Srebrenici, a do danas su okončani postupci protiv 15 optuženih.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare