Aerodrom „Konstantin Veliki“ u Nišu dobiće novu terminalnu zgradu

NIŠ

Na aerodromu “Konstantin Veliki” u Nišu, danas je direktor Aerodroma Srbije Mihajlo Zdravković, potpisao ugovor sa predstavnikom firme “Konkord Vest” doo Beograd, o dogradnji pristanišne zgrade u okviru kompleksa Aerodroma. Potpisivanju Ugovora prisustvovali su ministar saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture Tomislav Momirović i gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski. Kamen temeljac dogradnje pristanišne zgade Aerodroma biće postavljen krajem marta, a završetak radova najavljen je za 24 meseca. Vrednosr radova je milijardu i 300 miliona dinara, a finansira ih Republika Srbija preko Aerodroma Srbije.  Nakon rekonstrukcija, objekat Aerodroma Niš ukupne površine nešto veće od 10.000 kvadrata omogućiće optimalni nivo usluga u saglasnosti sa standardima, odnosno mogućnost za 640 putnika pri dolasku i pri odlasku.      “Ova invensticija je najači dokaz politike Vlade Republike Srbije u ulaganje u ravnomeran regionalni razvoj i ovo će biti još jedna velika invensticija za Grad Niš, a podsetiću vas da smo samo pre nekoliko meseci imali priliku da sa predsednikom Republike i predsednicom evropske komisije prisustvujemo početku radova na železničkom Koridoru 10, delu pruge od Niša do Brestovca, takođe je predsednik prisustvovao početku radova od Niša do Merdara. Sa svim ovim invensticijama i ovom invensticijom na Aerodromu, Niš postaje saobraćajni centar ne juga Srbije, već ovog dela jugoistočne Evrope”, rekao je ministar Momirović.

      On je naglasio da je polako krenuo i oporavak avio industrije. Mnoge kompanije lete sa Aerodroma u Nišu, tako da Momirović očekuje da se sa ovom investicijom približimo cilju od milion i po putnika koji će sa ovog aerodroma otputovati širom sveta.

      „Danas se pravi izazovi ogledaju kroz investicije, investiceje u infrastrukturu, putnu, železničku, aerodromsku, pre svega  investicije u nova radna mesta. Čini mi se da postojeća Vlada Srbije ima jako velike, istorijske, rezultate u tom pravcu i to nam niko ne može oduzeti“, kazao je Momorović.

   Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je istakla da je ovo veliki dan ne samo za Grad Niš već i za zemlju.

    “Danas svi zajedno na ovom mestu ispisujemo jednu stranicu ne samo Aerodroma Srbije, nego i našeg Grada. Prvo što pitaju invenstitori koji svake nedelje dolaze u naš Grad jeste kakve su nam veze avio linija ka drugim gradovima u Evropi. Za njih je  vreme novac i mi sa ponosom odgovaramo koje linije Niš ima. Još pre pola veka pokušavano je da se uspostavi avio linija između Niša i glavnog grada, danas smo u tome uspeli. Sve ove linije koje je Ar Srbija uspostavila iz Niša za nas znače, ne samo zbog razvoja privrede, već i zbog razvoja turizma. Sada treba da razmišljamo o novoj viziji, odnosno kada izmestimo prugu, da proširimo i pistu”, istakla je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

     O uslugama i kapacitetima koji će biti unapređeni dogradnjom novog objekata i rekonstrukcijom trenutnog govorio je Mihajlo Zdravković, direktor Aerodroma Srbije doo Niš.

    “Aerodrom Konstantin Veliki će za 24 meseca, koliko je Ugovorom predviđeno trajanje radova na izgradnji,  dobiće izgled i funkcionalnost kakav njegovi putnici zaslužuju. Svega ovoga ne bi bilo da Vlada Republike Srbije i nadležno Ministarsvo nisu čvrsto stali iza Aerodroma Srbije i da Grad Niš nije verovao u ideju da je niški aerodrom treba da upravlja Republika Srbija. Siguran sam da će i dalje biti onih koji ne veruju u razvoj Aerodroma, ali im ja poručujem da pitaju kolege zaposlene koji pamte vreme sa minimalnim zaradima, kako je danas raditi na Aerodromu, sa kakvom opremom i na kakvim projektima“, istako je Mihajlo Zdravković, direktor Aerodroma Srbije.

     Prema njegovim rečima Aerodrom „Konstantin Veliki“ danas kreće put jednog modernog i savremenog kompleksa.

    „Novoizgrađeni deo objekata površine 7.784 kvadrata, dimenzija 38 puta 100 metara i rekonstruisani deo, ovaj u kome se sada nalazimo, površine 2.290 kvadrata, daje ukupno 10.074 kvadrata, što će omogućiti optimalni nivo usluga u saglasnosti sa standardima, odnosno 640 putnika pri dolasku i isto toliko pri odlasku“, kazao je Zdravković.

       U prizemlju pristanišne zgrade ukupno je projektovano 10 čeking šaltera, jedan za prijem i registraciju putnika sa predimenzionisanim prtljagom. Od ovog broja šaltera šest će biti namenjeno za tradicionalni čeking proces registracije putnika, dok je 4 namenjeno za predaju prtljaga za putnike koji su se čekirali onlajn. Takođe, projektovano je i tri seo-servis kioska na kojima se putnik sam može samostalno registrovati za let i dobiti kupon za ukrcavanje. Neposredno iznad tog prostora nalaziće se jedinstven prostor od 650 kvadrata namenjen za sortiranje prtljaga. Čekaonica za odlazeće putnike površine 670 kvadrata biće locirana u prizemlju sa četiri izlaza za ukrcavanje u avion, koji su projektovani tako da je svaki gejt moguće opslužiti autobusom za prevoz putnika do aviona. U prizemlju zgrade nalaziće se hol za podizanje prtljaga za putnike u dolasku sa tri ulaza ukupne površine 620 kvadrata. Predviđena je izgradnja osam šaltera za pasošku kontrolu koji će omogućiti da maksimalo vreme čekanja u redu ne bude veće od 10 minuta. Nakon pasoške kontrole biće prostor namenjen carinskoj kontroli u dolasku sa takozvanim crvenim i zelenim koridorom. Na spratu pristanišne zgrade nalaziće se prostor ukupne površine od 4000 kvadrata, koji će biti namenjen za komercijalne sadržaje. Aerodrom će ubuduće imati i čekaonicu za biznis klase, koju do sada nije imao.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare