Advokatica Ninoslava Vasić: Postupanjem ove vlasti krše nam se sva osnovna i garantovana ljudska prava

LESKOVAC

Ja sam prilično zadovoljna odzivom mladih na tim protestima, što je znak da sve nas dotičnu trenutni aktuelni problemi, rekla je za Regionalnu informativnu agenciju JUGpress mlada leskovačka advokatica Ninoslava Vasić.

” Što se tiče razloga za nezadaovoljstvo mladih, to nisu samo ova dva zakona, mnogo je tu i drugih stvari. Nama se generalno postupanjem ove vlasti u poslednjih godinu dana krše sva osnovna i garantovana ljudska prava”, podvukla je ona.

” Trenutnim aktuelnim Zakonom o eksproprijaciji, za koji još uvek ne znamo hoće li stupiti na snagu ili neće, nama se krše osnovna prava na imovinu time što ćemo uvesti odredbu da ćemo morati za pet dana da se iselimo iz svoje kuće, iz nečega što smo decenijama sticali. Nama se zapravo krši Ustavom garantovano pravo na imovinu. Sve ono što sledi je izmena Zakona o parničnom procesu, gde se krši Ustvaom garantovano pravo na sudsku zaštitu. Nacrt tog zakona takođe štiti bogate. Ako nemate para da odmah platite sudsku taksu, a sudske takse nisu male, nećete moći da podnesete tužbu. Ako nemate para da platite sudsku taksu na odgovor na tužbu nećete moći da pristupite sudu. Posle tog Zakona o parničnom postupku imamo i stav Vrhovnog kasacionog suda, taj poslednji, tu smo takođe zaštitili veliki i krupan kapital. Tu nam je povređeno pravo na jednaku sudsku zaštitu.

Dakle, time što ćemo mi uspeti u našem zahtevu da se povuče Zakon o eksproprijaciji ne znači da smo mi završili sa problemima koji su aktuelni. Mislim da mi tek počinjemo i da će mladi sve više da dolaze na proteste.

JUGpress: Koliko je važno što i advokatska struka staje uz proteste?

Ninoslava Vasić: Mnogo je važno. Zapravo, najvažnije, jer advokatura treba prva da podigne glas protiv. Mislim da se Advokatska komora Srbije odmah oglasila i izrazila nezadovoljstvo zakonima o referendumu i eksproprijaciji.

NAJVEĆI BROJ GRAĐANA NA PROTESTU GENERALNO NEZADOVOLJAN OVOM VLAŠĆU

JUGpress: Koliko su Leskovčani spremni da protestvuju i da uopšte izađu na proteste?

Ninoslava Vasić: Moja procena je da će izlaziti u sve većem broju. Ali, potrebno je vreme kako bi se upoznali sa aktuelnim problemima. Najveći broj građana koji je došao na proteste je generalno nezadovoljan ovom vlašću, nisu oni istupili da protestvuju protiv Rio Tinta ili Zakona o eksproprijaciji. Ali, kako vreme prolazi, mislim da ćemo se svi upoznati sa aktuelnim problemima.

Problem jesu i mediji u ovom konkretnom slučaju, jer mi o razlozima za proteste ne možemo da čujemo na svakoj televiziji, da pročitamo u svim novinama… To je nešto što ide od usta do usta i treba još koja nedelja da se ljudi upoznaju sa tim problemom zbog koga smo svi izašli na ulice.

Ninoslava Vasić je odbornica Grupe građana “Za Leskovac-ZAJEDNO” koja je prošle subote organizovala proteste na Širokoj čaršiji u Leskovcu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare