Visoka delegacija evropskih zvaničnika u Srbiji posetila Vranje, Bujanovac i Preševo

VRANJE-BUJANOVAC-PREŠEVO

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Emanuele Žiofre i ambasadori Belgije, Austrije, Portugala, kao i otpravnici poslova Ambasade Slovačke i Mađarske, u petak su posetili Vranje.

Visoki evropski zvaničnici na početku boravka na jugu Srbije najpre su se sastali sa gradonačelnikom Vranja Slobodanom Milenkovićem i njegovim saradnicima i održali sastanak iza zatvorenih vrata.

Obišli su potom Prihvatni centar koji je smešten u nekadašnjem motelu, gde je u toku njegova rekonstrukcija. O tome je govorio komesar za izbeglice i migracije Srbije Vladimir Cucić.

Gosti su posetilii preduzeće „Euro Spin“, koje se bavi reciklažom sunđera, čiju je proizvodnju bespovratnim sredstvima podržala Evropska unija.

 „Euro Spin je veoma uspešna priča i to je znak uspešne saradnje između preduzetnika ovde i Evropske unije. Ova kompanija preuzima otpadni sunđer, prerađuje ga i onda ga prodaje uz određeni profit. To je veoma značajan doprinos životnoj sredini i takođe je deo kružne ekonomije, koja je deo održivog razvoja“, izjavio je ambasador Žiofre.

 „Važni ste za nas, važni ste za Evropsku uniju, važni ste za Austriju“ poručio je ambasador Austrije Nikolaus Luteroti.

 „Ovde smo da vidimo odličan posao koji ste uradili korišćenjem novca poreskih obveznika Evropske unije“, dodao je ambasadoLuteroti.

Suvlasnik „Euro Spina“ Aleksandar Stojković je govorio kako je došlo do toga da dobiju bespovratna sredstva.

„Mi smo shvatili da nam treba više, jer smo imali veliku količinu otpadnog sunđera, nismo imali gde da ga skladištimo, pa smo u tom trenutku videli poziv EU PRO, javili smo se, jer nismo bili kreditno spososbni. Bili smo malo preduzeće. Zahvalni smo Evropskoj uniji na bespovratnoj pomoći, koju su nam dali“, rekao je Stojković.

Protokolom je predviđeno da se u toku dana delegacija sastane i sa predstavnicima opština Bujanovac i Preševo.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare