Hitna Rezolucija o Srbiji u Evropskom parlamentu

STRAZBUR

Na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta 16. decembra na dnevnom redu naći će se i diskusija o usvajanju hitne rezolucije o Srbiji, a portal European Western Balkans (EWB) navodi da se u nacrtu rezolucije spominje da je tokom nedavnih protesta bilo slučajeva nesrazmerne upotrebe policijske sile.

Ekološki protesti i odgovor vlasti na njih, položaj vijetnamskih radnika bili su povod da grupa poslanika Evropskog parlamenta stanje u Srbiji stavi na dnevni red predstojeće plenarne sednice, poslednje u 2021. godini, piše EWB i navodi da je poslanička grupa Evropske narodne partije (EPP), čiji je pridruženi član Srpska napredna stranka, bila izričito protiv stavljanja takve rezolucije na dnevni red.

“Primećeno je da su protesti eskalirali u Šapcu, kao i da se policija povukla pre kraja samog protesta i na taj način omogućila naoružanim huliganima da buldožerima rasklanjaju demonstrante”, piše EWB.

Saznaju i da se u nacrtu teksta ističe da su provladini mediji ali i državni zvaničnici “pokrenuli koordiniranu kampanju protiv građanskih pokreta i organizacija civilnog društva, šireći optužbe da se radi o stranim plaćenicima sa zadatkom da naprave haos i destabilizuju Srbiju”.

U predlogu teksta rezolucije, u koji je EWB imao uvid, izražava se duboka zabrinutost zbog sve većeg nasilja ekstremističkih i huliganskih grupa, posebno tokom ekoloških protesta.

“Osuđujemo njihove bliske veze sa političkim akterima na visokom nivou, uključujući i one bliske vladi”,  navodi delove predloženog teksta rezolucije  EWB .

Dodaju da se vlasti u Srbiji pozivaju da osiguraju da će se slučajevi nasilja istražiti i da će se kazniti svi odgovorni počinioci, uključujući sve javne službenike.

Poslanici EP spomenuli su i ulogu huliganskih grupa u zaštiti murala osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića kao i da su ti incidenti razotkrili bliske veze između huligana i policije, navodi EWB.

U tekstu, na koji se poziva EWB, naglašaveno je da uvredljiv jezik, zastrašivanje i kampanje kleveta protiv političkih protivnika i predstavnika medija koje sprovode poslanici “predstavljaju kršenje demokratske praske i temeljnih demokratskih vrednosti”.

Iskazuje se i “zaprepašćenje” još jednim orkestriranim napadom nekoliko poslanika, visokih političkih zvaničnika i provladinih tabloida na građanske pokrete i organizacije civilnog društva, prikazujući ih kao “strane plaćenike” koji imaju zadatak da stvaraju “haos i destabilizuju Srbiju”, navodi EWB.

Poslanici EP u nacrtu teksta rezolucije o kom će se raspravljati sledećeg četvrtka, navode da su zabrinuti zbog izveštaja o položaju oko 500 radnika iz Vijetnama, zaposlenih u kineskoj fabrici guma u Zrenjaninu.

Oni pozivaju srpske vlasti da hitno preduzmu sve mere za okončanje zloupotrebe radnika, kao i da istraže i kazne sve odgovorne.

Dodaju i da se pozdravlja to što je Vlada Srbije odlučila da povuče Zakon o eksproprijaciji iz skupštinske procedure i izmeni Zakon o referendumu, ali je istovremeno izražena zabrinutost zbog ograničenog vremena i prostora na raspolaganju za raspravu o ovim zakonima.

Poslednji put ovakva hitna rezolucija o Srbiji usvojena je 2014. godine, kada je osuđeno ponašanje i ratno-huškačka retorika haškog optuženika Vojislava Šešelja, podseća EWB.

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare