ADMINISTRACIJA U SLUŽBI GRAĐANA

LESKOVAC

 

http://novanasarec.org.rs/index.php/2015/07/01/administracija-u-sluzbi-gradana/

Na kraju smo jednog važnog projekta koji smo, prema opštim ocenama, uspešno realizovali. Reč je o unapređenju poslovnog okružanja na lokalnom nivou kroz regulacionu regormu, rekao je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović na završnom sastanku radne grupe za regulatnornu reformu.

Leskovac je priključio projektu regulatorne reforme zato što se radilo sa zastrarelim normativnima, na osnovu odluka iz 1987, 1993, 1996. godine, bilo je i propisa novijeg datuma koji nisu bili usaglašeni sa pozitivnim propisima. U prethodne dve godine, koliko je projekat trajao, urađeno je mnogo toga na unapređenju elektronske uprave. Tokom realizacije projekta pojednostavljeno je 187 administrativnih postupaka, 109 poslovih i 88 građanskih, a pet postupaka je trajno eliminisano jer su pravno neutemeljeni. U ovom periodu usvojeno je oko 650 različitih preporuka za unapređenje administrativnih postupaka.

-Najvažniji benifit regulatorne reforme je činjenica da smo uvođenjem elektronskog registra administrativnih postupaka i njegovim objavljivanjem na sajtu grada unapredili organizaciju izdavanja različitih dokumenata, a nama je bio prioritet i glavni zadatak da eliminišemo samovolju naših službenika. Ovim projektom unapredili smo i rad jedinstvenog šaltera, koji tek sada ostvaruje svoju pravu funkciju. Uvođenjem sistema „48 sati“, kao servisa za brze odgovore građanima, ali i virtualnog matičara za dijasporu, kao i objedinjene procedure u okviru primene Zakona o planiranju i izgradnji, sistematski smo unapredili funkcionisanje lokalne samouprave i podredili je potrebama privrede i naših građana, rekao je Cvetanović i dodao da je urađeno mnogo ali ne i dovoljno i da se mora nastaviti sa osavremenjivanjem i unapređivanjem rada naše lokalne samouprave.

Realizaciju projekta započeli smo marta 2013. godine, i uspeli da ostvarimo cilj koji je ranije gradonačelnik Cvetanović isticao, da želi „administraciju bez fioka“, da se zna koliko je ko i kada odgovoran za neki postupak, koja dokumentacija je propisana i da se racionalizuje i olakša rad, što je i omogućeno kroz registar administrativnih postupaka, gde je olakšano strankama, ali i upošljenicima gradske uprave, rekla je Slađana Kočević, direktorka „Optimusa“, centra za dobro upravljanje

Ovom prilikom gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović primio je zahvalicu koju je „Optimus“ uručio gradu Leskovcu zbog pružene podrške i aktivnog učestvovanja u sprovođenju ove reforme.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare