GRAD VRANJE PREUZIMA OSNIVAČKA PRAVA NAD DOMOM ZDRAVLJA

VRANJE

 

Sednica Gradskog veća, 136. po redu, imala je na dnevnom redu 45 tačaka i trajala je 12 sati. Jedna od najvažnijih odluka je preuzimanje osnivačkih prava nad Domom zdravlja, odnosno o osnivanju Zdravstvene ustanove ”Dom zdravlja Vranje”. Grad će početi da finansira rad Doma zdravlja tek nakon usvajanja konačnog bilansa, odnosno tek kada sva zaostala sporna imovinska pitanja budu rešena, poput upotrebe dosadašnjih zajedničkih prostorija.

Razmatran je i nacrt odluke o glavnom urbanisti, kako bi Vranje već u jesen moglo da dobije glavnog urbanistu , što je postalo neophodno prethodnih godina, sa ekspanzijom privatne gradnje. Na dnevnom redu bila je i odluka o davanju u zakup poslovnog prostora u javnoj svojini grada, radi usklađivanja sa novim zakonskim odredbama, kao i o uslovima i načinu poveravanja i obavljanja linijskog prevoza. Pokrenut je i postupak prodaje garsonjera u lameli 5 u Oglednoj stanici. Oglas će biti objavljen u nekom dnevnom listu, kada formirana komisija bude završila sve pripreme.

Gradsko veće analiziralo je i stanje privrede na teritoriji grada, po izveštaju Odeljenja za lokalni ekonomski razvoj. Pozitivan je trend kretanja broja privrednih subjekata, od 806 koliko ih je bilo 2012. godine do sadašnjih 876. Analiza finansijskih performansi ukazuje na sve nesavršenosti srpske privrede, na primeru grada Vranja. Nedovoljna konkurentnost, nedostatak tržišta, mala kupovna moć, nemogućnost plasmana i naplate, prezaduženost su glavne determinante negativnog skora Republike Srbije i grada Vranja. Najveći izvoznik u 2014. godini je ”Alfa plam”, sa izvozom vrednim 29 miliona dolara. Slede ”Diva divani” i ”Noke kožar”. Najveći uvoznik takođe je Alfa plam. Broj zaposlenih je u opadanju, tako da u Vranju trenutno radi 19.383, a 2012. godine bilo je 20.065. Prosečna zarada u aprilu u Vranju je iznosila 30.971 dinar, a u Srbiji 45.954 dinara. Nove su investicije ”Geoks”, vredna 15 miliona dinara, gde će se zaposliti 1250 radnika i ”Ditre Italia” sa 411 novih radnih mesta u prvoj fazi. Ruski ”Orion” takođe će omogućiti 200 radnih mesta, a potpisano je nekoliko memoranduma o razumevanju, što može značiti nove investitore. Zato se intenzivno ulaže u poslovnu infrastrukturu grada i u projekte usmerene ka povećanju zaposlenosti.

Usvojen je i program prioritetnih problema seoskih mesnih zajednica, što podrazumeva rehabilitaciju 9 značajnih seoskih putnih pravaca, ukupne dužine 50 kilometara. Rešavana su i neka unutrašnja pitanja u ”Vodovodu” i ”Zavodu za urbanizam”. Donete su i odluke o raspisivanju konkursa u oblasti poljoprivrede, ekologije i sporta. Analiziran je zapisnik o konktrolnom inspekcijskom nadzoru sprovedenom u Gradskoj upravi, u kome nema krupnijih zamerki sem većeg broja nerešenih predmeta, uglavnom u postupku legalizacije. Bilo je reči i o pristupanju javno privatnom partnerstvu zarad modernizacije javne rasvete, tj. zamene živinih sijalica ekološki prihvatljivijim, bez dodatnih ulaganja.

Usvojilo je Gradsko veće izveštaj o radu Privrednog društva ”Slobodna zona”, sa finansijskim izveštajem za 2014. godinu, kao i program finansiranja u oblasti sporta, na osnovu prethodnog konkursa. Pet bračnih parova dobilo je po 200.000 dinara za vantelesnu oplodnju. Ostala je na snazi prošlogodišnja odluka o prodaji poljoprivrednih proizvoda na javnim površinama, sa neznantim izmenama.

Najvažnija je odluka od rebalansu budžeta, odnosno o izmenama i dopunama odluke o budžetu za 2015. godinu. Bila je neminovna zbog izmena zakonske regulative, ali i zbog odluka Skupštine grada od početka godine do danas, kao i zbog potpisivanja novih kolektivnih ugovora sa ustanovama kulture i komunalnim preduzećima. Budžet je veći za 154 miliona dinara. Očekuje se 48 miliona transfera sa republičkog nivoa za radove tokom vanredne situacije prošle godine, na saniranju poplava, klizišta, odrona.. Razlog za povećanje budžeta je i odluka da se investira u seosku infrastrukturu

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare