DS o finasiranju kampanje SNS

LESKOVAC

Gradski odbor Demokratske stranke u Leskovcu je, prvi u Srbiji, postavio pitanje načina finansiranja kampanje Srpske napredne stranke i porekla novca”, saopštila je danas ova stranka.

” Međutim, u maniru naprednjaka, odgovora na ovo pitanje nema. Prosto je fascinantan spisak 388 Leskovčana koji su finansijski podržali kampanju SNS-a. Razumemo uspešne privrednike, oni su finansijeri svake stranke koja je deo vlasti. Ako je moguće da to bude ona sa najvećim udelom u vlasti, to je još i najbolje. A niko nije gadljiv na novac. Postavlja se pitanje kako su oni sa platom koja je ispod 40 000 dinara, a na spisku ima i farmaceutskih tehničara, nezaposlenih, prodavaca u maloprodajnim objektima, uspeli da izdvoje 40 000 dinara i uplate na račun stranke. Da li to znači da su im porodice manje važne od stranke? Ili, možda, novac i nije otišao iz njihovih, već iz džepova svih nas? A, ako je reč o njihovim sredstvima, da li to znači da oni sa platama direktora, načelnika, pomoćnika gradonačelnika manje vole SNS, pa su izdvojili istovetan iznos iznosu koji su uplaćivali oni sa platama ispod 40 000 dinara?
Šalu na stranu, način finansiranja kampanja Srpske napredne stranke ozbiljno dovodi u pitanje poreklo novca. Kažemo kampanja, u množini, jer ovo nije prvi put da se na ovaj način uplaćuju sredstva podrške naprednjacima. Reč je o praksi koja potiče još iz 2012. godine.Prilozi pojedinaca su uvek ispod granice kada Zakon nalaže objavljivanje priloga u roku od osam dana od prijema, pa za njih javnost sazna tek posle objavljivanja finansijskog izveštaja.
Kako bi se utvrdilo poreklo, dovoljno je pratiti kretanje novca. Međutim, kada je reč o vođi, malo je državnih službenika spremnih da rade svoj posao i ispitaju kako je došlo do prikupljanja ovih sredstava- da li milom, možda silom, ili mnogi i ne znaju da su na spisku finansijera SNS-a.
Zakon o finansiranju političkih aktivnosti dopušta da se za kampanju prikupljaju prilozi od građana Srbije, ali samo ako oni uplaćuju svoj novac, sa svog tekućeg računa i ako je prilog u granicama od 20 prosečnih plata u Republici. Problem je što mi sumnjamo da je ovde reč o ličnim sredstvima pojedinaca. Nije na nama da utvrđujemo poreklo novca, pa zato upućujemo poziv nadležnim organima da pokrenu krivični postupak kako bi građani saznali na koji način vladajuća stranka u Srbiji prikuplja sredstva.
Osim finansiranja kampanje, gradonačelnik Goran Cvetanović i njegovi najbliži saradnici „kao zmija noge“ kriju odazivni izveštaj poslat Državnoj revizorskoj instituciji, imena funkcionera protiv kojih je podneto osam krivičnih i osamnaest prekršajnih prijava i podatak da li su okrivljena lica potpisala sa nadležnim tužilaštvom dogovor o odlaganju krivičnog gonjenja. Obaveza lokalnih funkcionera je da građanima objasne kako je došlo do toga da trećina budžeta bude nenamenski potrošena. Njihovo odbijanje da o tome govore ne znači da istina, pre ili kasnije, neće izaći na videlo. Samo se pitamo da li će i tada, za svoje propuste, gradonačelnik Goran Cvetanović optužiti prethodnu vlast ili će, nadamo se, smoći snage i konačno prihvatiti i sopstvenu odgovornost za učinjeno”, navodi s eu saopštenju.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare