UGS “Nezavisnost” u RTV Kragujevac: Postizborni interes vlasti medijski mrak

 

KRAGUJEVAC

Peticija sa više od 10.500 potpisa gradjana Kragujevca očigledno nije bila dovoljan argument, ni za državu, ni za lokalnu samoupravu, da sanira posledice loše privatizacije i obezbedi opstanak Radio televizije Kragujevac, zbog čega sumnjamo da je stvarni postizborni interes vlasti – opstanak medijskog mraka u Kragujevcu i Šumadiji, saopštio je UGS Nezavisnost Radio Kragujevca.

“Zaposleni u Radio televiziji Kragujevac obaveštavaju javnost da se višemesečna agonija nastavlja, 60 ljudi nisu primili 10 zarada i doprinose, a nema naznaka da će uskoro dobiti zaostale plate, kao ni da će biti pokrenut radio i televizijski program”, navodi ovaj sindikat.

“U poslednjih 10 dana država je obećala zaposlenima u RTV Kragujevac socijalni program, povezivanje staža sa nulom, overene su im zdravstvene knjižice, a doneta je i izmenjena Uredba koja daje mogućnost da lokalne samouprava uz zahtev Ministarstvu privrede i Vladi preuzme medije kod kojih je raskinuta privatizacija na period ne duži od šest meseci”, dodaje se u saopštenju.

Medjutim, “posle sastanaka delegacije RTV Kragujevac sa gradonačelnikom Kragujevca Radomirom Nikolićem nije postignut dogovor o načinu namirenja svih zaostalih zarada na osnovu potraživanja ove medijske kuće od gradske uprave. Gradonačelnik nije pristao na potpisivanje Sporazuma o dinamici realizacije zaostalih zarada svim zaposlenima, a ni o postupanju po izmenjenoj Uredbi i o roku za pokretanje programa RTK”.

Zbog svega navedenog ZAHTEVAMO od gradonačelnika Kragujevca da do srede 12.aprila 2017.godine pronadje način za saniranje teškog finansijskog stanja u RTK, koje je posledica katastrofalne privatizacije koju je podržala gradska vlast svojim odlukama, imajući u vidu činjenicu da se sa tim ranije već saglasio na sastancima sa Sindikatom “Nezavisnost” RTK i u Ministarstvu privrede u Beogradu :

1.Tražimo zaključenje SPORAZUMA izmedju predstavnika grada Kragujevca i reprezentativnog Sindikata “Nezavisnost” Radio televizije Kragujevac d.o.o. u kome će da bude naveden precizan rok u kome će lokalna samouprava da postupi po izmenjenoj Uredbi i preuzme ovu medijsku kuću i omogući početak emitovanja programa.

U Sporazumu mora da bude navedeni precizni rokovi kada i kako će se radnicima koji su odlučili da ostanu u preduzeću, tako i zaposlenima koji su se u anketi izjasnili za socijalni program, biti isplaćene zarade, doprinosi i druga potraživanja.

Od ministra privrede i ministra kulture i informisanja u Vladi Republike Srbije ZAHTEVAMO, da ispune obaveze koje su preuzeli u vezi sa opstankom RTV Kragujevac, kao i da obezbede realizaciju obaveza na nivou lokalne samouprave.

DOSTA nam je više usmenih obećanja države, njenih ministarstava i gradonačelnika, gde su svi obećali sanaciju stanja posle privatizacije RTK, a sada odugovlače sa rešavanjem pozivajući se na “ traženje zakonskog osnova”, ili im više odgovara MEDIJSKI MRAK U KRAGUJEVCU I ŠUMADIJI, a zaposleni u svojoj borbi za zaradjene plate i fizički opstanak, kao i opstanak preduzeća su  vraćeni na početak”, navodi se u saopštenju.

UGS Nezavisnost TV Kragujevac navodi da oečkuje “HITNO rešavanje naših zahteva, pošto smo spremni da u suprotnom, u sredu 12. aprila 2017.godine radikalizujemo proteste pozovemo gradjane, potpisnike peticije za opstanak RTV Kragujevac, da nas podrže”.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare