Mobing i kako se boriti protiv njega

LESKOVAC

Mobing u lokalnom sektoru u Leskovcu tema je najnovijeg broja Nove Naše reči. Pred Višim sudom u Leskovcu, od usvajanja Zakona o sprečavanju zlostavljanja na radu, pokrenut je 21 postupak, a usvojena je samo jedna tužba. Tekst obrađuje različite aspekte zlostavljanja na radu, objašnjava šta je to ustvari mobing, kako je zakonom definisana ova pojava, kolike su kazne propisane, sa posebnim akcentom na to kakva je sudska praksa u Leskovcu. Pravni ekspert Zoran Ivošević za Novu Našu reč komentariše Zakon o sprečavanju zlostavljanja na radu.

Tema kojom se bavi najnoviji broj Nove Naše reči, a koja je ovih dana aktuelna, je rad službi fizičkog obezbeđenja. Šta predvića zakon, koja i kakva su ovlašćenja službenika obezbeđenja, kada se sme upotrebiti fizička sila, šta ako službenici prekorače svoja ovlašćenja, koliko se profesionalno obavljaju ovi delikatni poslovi, i kako sve to izgleda u praksi, neka su od pitanja na koje odgovore pokušava da da Nova Naša reč.

Delegacija EU obišla radove na izgradnji antierozivnih pregrada sliva Pusate reke i susrela se sa predsednikom opštine Bojnik Nenandom Nenadovićem. Delegacija EU posetila je i socijalno preduzeće „Radanska ruža“, koje je osnovano sredstvima EU i Vlade Švajcarske preko Evropskog PROGRES-a, o čemu piše Nova Naša reč.

Kako bi se evidentirale nezaposlene osobe i u rurarnim sredinama, Nacionalna služba za zapošljavanje je pokrenula projekat Karavan zapošljavanja. U narednih godinu dana mobilni timovi obići će zabačena naseljena mesta i omogućiti nezaposlenim ne samo da se prijave na tržište rada, već će im pružiti i druge informacije vezane za zdravstveno i penzijsko osiguranje, ostvarivanje socijalnih prava, pokretanje sopstvenog preduzeća i drugo, rekli su u ovoj službi, a prenosi Nova Naša reč.

Osim prirodnog rezervata „Zeleniče“ na Ostrozubu, koje ima najveći stepen zaštite na nivou Srbije, Leskovac poseduje i druga prirodna bogatstva koja zaslužuju da budu zaštićena. Šta se na tom polju radi, koje su to prirodne lepote koje krase naš kraj i šta su to botanički spomenici kulture, pitanje je kojim se bavi Nova Naša reč.

Nova Naša reč piše o tome kako je protekao ovogodišnji sajam ajvara, zimnice i pića, kao i takmičenje u pripremanju ajvara „Izađi mi na teglu“.

Šta je to „Virtuelni znakovni muzej“, koji je nedavno otvoren u leskovačkom Narodnom muzeju, a povodom Međunardone nedelje slepih i slabovidih, i šta će on značiti za ove osobe, piše Nova Naša reč.

Nova Naša reč piše i o ostalim aktuelnim događajima – osnivanju sindikata penzionera, cenama ogrevnog drveta, kao i o novim nagradama koje je na međunarodnim takmičenjima pobrao naš poznati strip crtač Marko Stojanović.

Najnoviji broj Nove Naše reči donosi stranu na romskom jeziku. Tu su i ostali aktuelni događaji iz bolasti kulture i sporta, dok u rubrici „Leskovčani beogradske dijaspore“ autor Žarko Spasić predstavlja arhitektu prof. dr Petra Stankovića.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare