18. maj – Dan sećanja na žene žrtve nasilja

BEOGRAD-LESKOVAC

Celog života imam beleg deteta bez roditelja, deteta čiji je otac ubica, a majka žrtva. Pokušavam sa tim da se nosim i nekako živim”. 

(Žena, čiji je otac ubio majku pre 28 godina)

U Srbiji je od početka 2020, prema evidenciji Mreže Žene protiv nasilja i Autonomnog ženskog centra, u porodično partnerskom nasilju, ubijeno 6 žena. Podaci za poslednje 2 decenije govore o više od 300 ubijenih žena i više od 400 dece, koja su ostala bez majki. Ubice su najčešće partneri, a najveći broj ubistava počinjen je vatrenim oružijem i nožem[1]. Upozoravamo da brojke mogu biti veće, jer su podaci prikupljani iz medijskih izveštaja, a zvanična statistika o broju femicida ili ubistava žena u Srbiji još ne postoji.

Nacionalni Dan sećanja na žene žrtve nasilja u porodici, 18. maj, obeležava se od 2017, na osnovu Odluke Vlade Republike Srbije. Odluka je, podsećamo, doneta na inicijativu Mreže Žene protiv nasilja, koju je potpisima podržalo 8000 građanki i građana u 25 gradova i na zvanični predlog Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost. Povod za pokretanje inicijative bili su zločini počinjeni 2015., kada je tokom samo tri dana, od 16. do 18. maja, u Velikoj Plani, Kanjiži, Čačku i Beogradu, ubijeno 7 žena.

Na današnji dan, pozivamo relevantne nadležne državne institucije da pravovremeno reaguju i spreče nasilje prema ženama i femicid. Pozivamo državu da uspostavi i vodi  evidenciju o slučajevima nasilja u porodici, uključujući i evidenciju o femicidu, njegovim uzrocima i posledicama.  Pozivamo nadležne da u sprečavanju i suzbijanju nasilja prema ženama uspostave punu saradnju sa ženskim specijalizovanim servisima, jer se tokom pandemije virusa COVID 19 i vanrednog stanja pokazala vitalnost ženskih nevladinih organizacija, koje su nastavile da pružaju podršku ženama bez obzira na okolnosti.

Našim korisnicama i građankama Srbije poručujemo da ćemo i dalje biti dostupne za njihove pozive.


Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Petar
Petar
3 godine pre

Postovana urednice Ljiljana, da li mozete da uporedno date statistike Slovenije, Hrvatske, Bosne, Makedonije, Crne Gore, po istom pitanju? Koliko mentalitet, tradiconalne vrednosti i moderno doba uticu na poguban ishod po zene u relacijama sa muskarcima?
Neozbiljno je da slusamo na televiziji sta su rekli strucnjaci kod nas. Mi da imamo strucnjake, oni bi to sprecavali, smanjivali stetne posledice poremecenih odnosa muskaraca i zena. Maator sam covek, srednjih godina, iskusan. Ne jednom, mnogo puta sam za neka druga dela cuo zivotna iskustva ljudi koji kazu da nije zatvora sad bi te sredio. Zasto se u Srbiji cuti posle ubistava zena, ne govori se o kaznama, o unesrecenoj deci, o patolsokim promenama odnosa i sl.? Zasto muskarci u Srbiji zenu dozivljavaju kao svojinu, kao trokrilni orman i vezuju svoju vezu sa njom kao obaveznu za ceo zivot i prenose raskid sa njim na raskid zene sa moraalom, sa decom, sa poslom, sa svime? Zato psiholozi ne reklaamiraju pomoc muskarcima koji se suocavaju sa problemom neverstva sa kojim ne mogu da se izbore? Zasto nikad, posle nijednog slucaja niko nije koristio reci OSUDJUJEMO, OKACIO SLIKU KRETENA DA GA NAROD GLEDA, DA SE SVAKO POTENCIJALAN OSETI UGROZENIM, DA ZNA DA CE I ON ZAVRSITI NA OGLASNOJ TABLI ZA IDIOTE? Zena moze da bude sa muskarcem, ali ne zauvek, da mu rodi dete, ali ne i da robija majcinstvu, da bude sa jos 100 muskaraca kao i svaki muskarac kad menja zene krisom od svoje zene, zato sto je zena licnost i njeno telo nije svojina jednog muskarca. Gledao sam svojim ocima u Sloveniji zenu koja na oci muskarca ustaje, bira drugog, odlazi nekud i vraca se, dok suprug ceka. Jer je on svojim ponasanjem zasluzio da ona gleda drugog. Ili, mozda ona nije moralna, onda i nije za njega, nek je ostavi i trazi drugu odanu, sta ce mu bas ta koju je sam birao? Zenino je pravo s kim ce biti i s kim nece biti. Drustvo u Srbiji je zatucano, ne razdvaja funkciju zene od majke, zaposlene, ljubavnice, nego svojata zenu kao stoku. I zivotinje imaju veca prava od zena. Zene su % u politici, kvota na muskoj izbornoj listi odbornika, poslanika, ministara. Zena je zrtva cim rodi dete, zato sto oduzima sebi pravo na napredovanje. Dok podigne dete, koje otac zapostavlja zbog posla, njena karijera zaostaje za muskarcem koji napreduje za to vreme. Dajte jednom ispostujte zene, bez njih nam nema sveta, izumrecemo kao narod, ne mora da te voli dozivotno, postuj trenutak koji ti je dala i zivot dece koje donose na svet. Aman ljudi. Hitno nam treba program pravni, ekonomski, psiholoski, reklamni za ocuvanje zivota i zdravlja zena, i muskaraca razume se, jer nije normalan muskarac koji silom zeli da zadrzi zenu koja ga nece, nesto sa njim nije kako treba. Ali da koristi silu, to sto je fizicki jaci da unistava zivote zena, to je van pameti, nije civilizacijski, monstruozno je, i o tome se govori, pre, posle je kasno.