Očuvanje tradicionalnih kulturnih igara

BOJNIK-LEBANE

Udruženje građana Građanski Savet opštine Bojnik realizuje projekat “Očuvanje tradicionalnih kulturnih igara Srbije i predstavljanje Srbima u dijaspori “.
Projekat je finansirala Uprava za saradnju sa dijasporom i sprovodi se u saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova – Upravom za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu i Građanskog Saveta opštine Bojnik.
Opšti cilj projekta je unapređenje postojećih kulturno –umetničkih veza između regiona južne Srbije i predstavnika dijaspore poreklom iz Srbije.
U okviru projekta “Očuvanje tradicionalnih kulturnih igara Srbije i predstavljanje Srbima u dijaspori ” u organizaciji “Građanskog saveta opštine Bojnik” iz Bojnika i “Budilnika Juga” iz Lebana, Kulturno umetničko društvo “Belac” iz Pridvorice je u periodu od 21.05. do 23.05.2016. godine boravilo u gradu Vićenca u Italiji, gde je održalo nastup u sportskom centru u mestu Cornedo Vicentino u blizini Valdanja a u saradnji sa Srpskom Kulturnom Zajednicom “Sveti Sava” iz Valdanja.
Pozitivna energija i druženje prožimali su čitavo putovanje i nasup KUD-a, prikazujući visoki nivo profesionalizma i kod gostiju i domaćina. Kulturno umetničko društvo Belac je predstavilo igre iz Niša i Gornjeg Ponišavlja, Vlaške igre i druge igre iz okoline Leskovca. Posebno veliki utisak ostavio je prikaz “Svadbenog običaja iz Puste reke” koji su članovi KUD-a pripremili specijalno za ovu priliku. Posebno se zahvaljujemo domaćinu Srpskoj kulturnoj zajednici “Sveti Sava” i njihovom Predsedniku gospodinu Miodragu Jankoviću bez kojih ovo naše putovanje ne bi bilo moguće, kao i Jovani Zlatković koja nam je pružila veliku pomoć u organizaciji ove manifestacije.
Na kraju održane manifestacije predstavnicima Građanskog Saveta i KUD a su dodeljene Zahvalnice Srpske Kulturne Zajednice “Sveti Sava” iz Valdanja i dogovorena je dalja kulturna saradnja ovih organizacija , a u cilju očuvanja kulturnog i etničkog indentiteta Srba u Vićenci i okolnim mestima.
Bojnik 1

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare