Fridom haus: Srbija medju državama koje su zabeležile najveći pad slobode u svetu

VAŠINGTON

(FoNet)

Pad Srbije u pogledu sloboda očigledno je povezan sa Srpskom naprednom strankom Aleksandra Vučiča – koja grubo gazi institucije koje bi trebalo da kontrolišu vlast, izjavio je danas Noa Bajen, jedan od istraživača nevladine organizacije Fridom haus, koja je objavila izveštaj „Sloboda u svetu 2020“ o političkim pravima i građanskim slobodama.

Srbija je u izveštaju svrstana među 29 država koje su zabeležile najveći pad u prethodnoj deceniji.

U delu tog dokumenta, koji se odnosi na Srbiju i Crnu Goru, navedeno je da su novinari, opozicioni političar kao i drugi za koje se smatra da predstavljaju neprijatelje vlasti suočeni su sa stalnim uznemiravanjima, zastrašivanjima, čak i nasiljem, preneo je Glas Amerike.

Frustracija građana vlastima, koje odaju utisak nepromenjivosti bila je oličena u masovnim protestima u obe države, ali, navodi Fridom haus, njihova okupljanja nisu donela neke značajne promene.

„Slučajevi kao Krušik prošle godine, u kome je otac ministra unutrašnjih poslova prodavao oružje iz državne fabrike oružja, za nas je jako alarmantan“, rekao je Bajen za Glas Amerike.

On je dodao i da zabrinjava uticaj vlasti na izborni proces.

„Radili su stvari da kompromituju slobodne i poštene izbore, isključili su opoziciju iz poslova vlade i obogatili su se koristeći državne resurse. Tako da se Srbija precizno može okarakterisati kao država čija je vlada sve manje i manje zainteresovana za demokratiju i smenjivost vlasti“, rekao je Bajen.

U izveštaju Fridom hausa većina država zapadnog Balkana zadržala je status delimično slobodnih – izuzimajući Hrvatsku koja je okarakterisana kao slobodna zemlja.

Od 195 svetskih država, njih 83 označene su kao slobodne, 63 delimično slobodne.

Organizacija Fridom haus 49 zemalja i teritorija širom sveta označava neslobodnim. Među njima prednjače Sirija, Južni Sudan, Severna Koreja, Saudijska Arabija, Libija i druge.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare