ZVUČNA SIGNALIZACIJA NE POMAŽE SLEPIM OSOBAMA

LESKOVAC

Zvučna signalizacija na pojedinim raskrsnicama u Leskovcu je neadekvatna što sleipim i slabovidim osobama stvara velike probleme, upozoreno je danas.

Okružna organizacija slepih i slabovidih Leskovca je povodom 15. oktobra, Svetskog dana slepih, organizovala promotivnu šetnju pod sloganom ”Prošetajmo zajedno”.

 

Cilj ove akcije je promovisanje aktivnosti i mera u stvaranju pristupačnog fizičkog okruženja za sve ljude, više poštovanja saobraćajnih propisa, bolju prohodnost na reljefnim stazama za slepe na trotoaru, više zvučnih semafora kao i bolju komunikaciju i primenu savremene tehnologije u javnom saobraćaju. Posebno je skrenuta pažnja na (ne)funkcionalnost zvučne signalizacije na određenim raskrsnicama u gradu, što slepim i slabovidim licima stvara velike probleme.
Iz udruženja poručuju da zakonodavni okvir koji pruža posebnu podršku osobama sa invaliditetom kod nas je sve bolji, ali je potrebno da se donete zakonske norme primene i u praksi. Uporedo, sve više je kulturnih, istorijskih i turističkih sadržaja prilagođenih slepim osobama i reljefnih tabli dostupnih licima oštećenog vida na kojima su prikazani značajni kulturni, istorijski i verski spomenici.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare