Zvanično počeo produžen rok za legalizaciju objekata

NIŠ

U velikoj Sali Skupštine Grada Niša predstavnici ministarstva Građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture održali su u prisustvu gradonačelnika Niša Darka Bulatovića, sastanak sa članovima komisija za popisivanje objekata koji su zaduženi za realizaciju procesa ozakonjenja objekata na teritoriji niških opština.

Rok za ozakonjavanje objekata  je pomeren do 1.marta 2017.godine, do kada bi trebalo da se završi popis ovih objekata.

U Nišu je do sada ovaj proces tekao veoma sporo, pa je formiranjem novih komisija  za popisivanje objekata čiji su članovi pravnici i inženjeri građevinske struke učinjen novi napor da se ovaj proces ubrza.

Da bi popis nelegalnih objekata bo okončan do kraja februara komisije kontrolišu objekte u 10 gradskih zona .

Timovi za popis su duplo brojniji , čine ih 15 pravnika I 15 građevinskih inžinjera . Svaka komisija moraće da popiše po 40 objekata dnevno a radiće I subotom I nedeljom.

Predstavnici komisija imali su priliku da u direktnom razgovoru sa stručnjacima iz ministarstva otklone sve nedoumice vezane za obavljanje njihovog dela posla.

“Bez popisa nema ozakonjenja. Nakon popisivanja donosi se rešenje o rušenju koje građane ne treba da plaši jer je tako zamišljen zakon koji kaže da se neće izvršavati do pravosnažno okončanog postupka o ozakonjenju.

Rešenje građevinskog inspektora, nakon toga se ulazi u postupak ozakonjenja. Tehnička dokumentacija minimalna.

Izveštaj o zatečenom stanju sa elaboratom geodetskih radov” objasnila je Danijela Đeran, iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja I infrastrukture .

Da bi objekat bio popisan potrebno je rešenje o imovinsko pravnim odnosima. Za građane protiv kojih se vodi sudski spor ozakonjenje objekta će se sprovoditi, ali će biti zaustavljeno dok se ne reši prethodni spor.

Naknadno legalizovani objekti moći će da se upišu u katastarske knjige kao da od početka gradnje imaju građevinsku dozvolu.

Zakon o ozakonjenju objekata usvojen je 20. novembra 2015.godine. Zakon o ozakonjenju trebalo bi da po brzoj i jeftinoj proceduri omogući građanima da legalizuju svoje objekte.

Cilj je da se za što kraće vreme ozakoni što više bespravnih objekata, po što nižim cenama, kako bi se saznao konačan broj nekretnina u Srbiji.

Procenjuje se da je u Srbiji proteklih godina izgrađeno oko 1,5 miliona nelegalnih građevina koje bi trebalo da budu uvedene u legalne tokove.

Nekretnine koje su izgrađene na “divlje” koje nisu prijavljene ili evidentirane moraju da se popišu i uknjiže u katastar nepokretnosti.

Cene taksi za ozakonjenje, kreću se od 5.000 do 50.000 dinara – u zavisnosti od površine objekta.

Za ovaj posao angažovaće se 1046 ljudi na području čitave Srbije

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare