„Zubić vila“/ zubna ordinacija za predškolce otvorena u opštini Crveni Krst

????????????????????????????????????

NIŠ

 

U renoviranom prostoru zdravstvene stanice „12 februar“ Doma zdravlja Niš danas je svečano otvorena dečija stomatološka ordinacija „Zubić vila“.

Svečanom otvaranju prisusvovali su zaposleni Doma zdravlja Niš, vaspitači i deca Predškolske ustanove „Pčelica“ koji su izveli prigodnu predstavu.

Stomatološka ordinacija „Zubić vila“ predstavlja jedinstven prostor koji osim medicinskog dela ima i deo opremljen didaktičkim sredstvima, priborom za crtanje i bojenje i deo namenjen igri. Maštovito opremljen predprostor predviđen je za oslobađanje dece straha od stomatološke intervencije. Namenjen je deci predškolskog uzrasta, starosne dobi od 0 – 6 godina.

Opremanje i adaptiranje prostora uradio je Dom zdravlja Niš u saradnji sa Predškolskom ustanovom „Pčelica“. Kreativno i maštovito oslikavanje zidova uradile su vaspitačice  predškolske ustanove „Pčelica“.

Današnjem skupu povodom svečanog otvaranja i početka rada ove vesele dečije stomatološke ordinacije obratili su se predsednik Gradske opštine Crveni Krst, prof.dr Miroslav Milutinović, direktor Doma zaravlja Niš, prof. dr Milorad Jerkan, direktorka Predškolske ustanove „Pčelica“, Svetlana Mitić.

????????????????????????????????????

 „ Ovo je prva ovakva ambulanta na teritoriji cele Srbije.  Uspeli smo  da uradimo nešto što će sigurno mnogi gradovi na teritoriji Srbije , a i šire iskoristiti kao ideju. Ova ambulanta je specifična po tome što će moći da prihvati svu decu koja idu u obdanište.  To znaći od takoreći  mališani nula do sedme godine , moći će da koriste ovde usluge. Ovde će biti zabavno za decu, ona će ovde imati jedan psihički mir , mogućnost da od najranijeg detinjstva otklone strah od zubara. Kad pomenete stomatologa, stvara se neka averzija na igle, klešta, bol. Mi želimo da našoj deci u najranijem dobu to izbrišemo“ rekao je direktor Doma zdravlja u Nišu prof. dr  Milorad Jerkan.

„Deca najviše pamte do četvrte i pete godine. Ako uspemo da im stvorimo neke navike koje dovode do zdravih zuba , da kasnije mogu da se bave sportom i normalno da žive, mi smo postigli veliki uspeh. U ovoj ambulanti umesto plača čućete smeh“ , dodao je dr Jerkan

Opremanje i adaptiranje prostora uradio je Dom zdravlja Niš u saradnji sa Predškolskom ustanovom „Pčelica“.

 „Danas je veliki dan za javnu predškolsku ustanovu „Pčelica“ budući da su mališani koji pohađaju naše vrtiće, a njih ima 6380 u svih 26 vrtića dobili ovako divnu ordinaciju koja ima svoju čekaonicu i koja je primerena uzrastu mališana sa kojima radimo i mi ali i naši dragi lekari, stomatolozi. Vrlo je važno da deca imaju podsticajni prostor i meni se čini da če ovaj prostor biti pravi podsticaj da decu oslobodimo straha od stomatologa. Sasvim sam sigurna da će naši mališani imati bele , zdrave zube i da će u svet i one nove pobede koje ih očekuju kad krenu u školu otići sa zdravim zubima i lepim osmehom“ rekla je direktorka „Pčelice Svetlana Mitić.

Na ovom mestu i ranije je  postojala ambulanta za odrasle. Taj prostor nije bio uslovan za lečenje zuba dece i onda se odlučilo da se premi objekat u kome je sada smeštena dečja ambulanta.

„Gradska opština Crveni krst nastavlja dobru saradnju sa Domom zdravlja na čelu s menadžmenotom i profesorom dr Jerkanom i predšklskom ustanovom Pčelica , danas dobijamo zubnu ordunaciju. Ovo će biti posebna ordinacija za dečicu od jedne d 6 godine  rekao je dr Miroslav Milutinović, predsednik gradske opštine Crven krst .

„ Ovo  će biti ordinacija ne sam za decu koja žive u opštini Crveni krst već iz celog Niša i okoline. Njena posebnost je u tome što će imati jednu igraonicu , kako bi se strah kod dece otklonio.“

Predsednik opštine Crveni krst  rekao je da je opština pružila logističku podršku  a da će kasnije pomoći oko nabavke rashladnih uređaja

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare