Značke i zahvalnice za dobrovoljno služenje vojnog roka

LESKOVAC

Danas su u Leskovcu deljene značke i zahvalnice vojnicima koji su dobrovoljno služili vojni rok 2014. i 2015., a koje je sa svoje teritorije nadležnosti uputio centar Ministarstva odbrane za lokalnu samoupravu Leskovac.

Svečanosti su prisustvovali načelnik Odelenja za planiranje priprema za odbranu uprave za obaveze odbrane pukovnik Snežana Vasić, načelnik Regionalnog centra Ministarstva odbrane Niš pukovnik Nenad Marković sa saradnicima i načelnikom Centra Ministarstva odbrane za lokalnu samoupravu Leskovac potpukovnikom Draganom Milićem i referentima, predstavnik komande Garnizona Leskovac, gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, zamenica gradonačelnika Jasmina Ranđelović, načelnik Policijske uprave Leskovac potpukovnik policije Tomislav Ilić, načelnik Odelenja za vanredne situacije u Leskovcu Ivica Ranđelović sa saradnicima, rodbina i prijatelji vojnika koji su služili dobrovoljno vojni rok sa oružjem.

Pukovnik Nenad Marković, načelnik regionalnog centra Ministarstva odbrane Niš, uručujući značke i zahvalnice stotini vojnika, rekao je da mu je posebno zadovoljstvo što se ova svečanost po treći put organizuje u saradnji sa Gradom Leskovcem.

„Kako se nižu datumi značajni za istoriju srpskog naroda, sve češće se zamislimo nad besmislom herojstva i junaštva u svetu u kome više ne važe merila kao što su pobeda na bojnom polju, za odbranu zemlje sa jedne i poraz i nečoveštvo sa druge strane. Vođena mudrom izrekom slavnog vojvode Živojina Mišića da je jedan koji hoće jači od dvojice koji moraju, krajem 2010. Skupština Republike Srbije donela je odluku o obustavi obaveze služenja vojnog roka, a svim zainteresovanim licima ostavila je mogućnost dobrovoljnog služenja vojnog roka sa oružjem u Vojsci Srbije pod uslovim koji su propisani zakonom. Međutim, odbrana otadžbine za svakog Srbina oduvek je bila mnogo više od obične obaveze i predstavljala je izraz časti i dostojanstva. Vojnička uniforma duboko je utkana u svest i tradiciju našeg naroda, a istorija Srbije predstavlja istoriju ratovanja, borbe i ponosa. Kroz minule vekove, kroz ratove i bune, srpska mladost prkosila je silnicima i smrti žrtvujući život otadžbini. Srpstvo, vazda napadano i pritiskano sa neprijateljskog zapada i surovog istoka i ovoga puta dovedeno je do ivice opstanka, a ovovremeni naraštaji izloženi su istoj opasnosti. Ovde, gde već vekovima nismo sigurni da li je vreme predratno ili posleratno, samo je nada siguran posed i koliko god da su naše nade varljive i razočaravajuće kada budućnost postane sadašnjost, nikada ne smemo prestati da se nadamo. Gledajući ove vojnike uveren sam da za Srbiju još ima nade. Prelaskom na profesionalni koncept popune, tradicionalno muška institucija Vojska Srbije širom je otvorila vrata kasarni nudeći mogućnost školovanja i zaposlenja pripadnicima oba pola.“

Do sada se za dobrovoljno služenje vojnog roka pod oružjem prijavilo više od 8000 kandidata, a upućeno je i vojni rok je odslužilo nešto više od 4500 lica. Pukovnik Marković kaže da trenutno na uput čeka 470 kandidata, odnosno nešto više od dva kandidata za jedno mesto.

„Zbog pre svega ograničenih potreba VS i stroge selekcije, kao i niza drugih ograničavajućih faktora, ne postoji mogućnost da se svim kandidatima ispuni želja. Sa zadovoljstvom ističem da je Regionalni centar Ministarstva odbrane Niš u poređenju sa ostalim centrima u Srbiji uputio najveći broj kandidata na dobrovoljno služenje vojnog roka do sada, skoro polovinu od svih upućenih. U svemu ovom prednjači Leskovac.“

Okupljene je pozdravio i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović koji je pohvalio odlučnost da se ovim činom od počast državi.

„Služiti vojsku nije lako. Zato je potrebna disciplina i spremnost na sve. Odricanja podrazumevaju ovakvu odluku, mnogo rada i truda. Ništa od toga vas nije sprečilo da se odlučite da sazrete i postanete ozbiljni ljudi. Služenje vojske će, pored svih odricanja, svima ostati u lepom sećanju. Svi vi ste pre svega drugovi i drugarice i nadam se da ste tokom ovih meseci naučili značaj i prepoznali pravu vrednost drugarstva i prijateljstva. Dobar vojnik je i dobar drug i primer je svim drugim generacijama, ali je i ponos svojih roditelja, oficira i svog grada.“

 

Milica Miladinović je bila na služenju vojnog roka sa decembarskom klasom 2015. godine i želi da postane profesionalni vojnik. U toku služenja vojnog roka je naučila dosta bitnih stvari koje joj pomažu i u civilnom životu. Samo služenje smatra za veliku čast.

Stefan Anđelković radi kao profesionalni vojnik u kasarni u Nišu. Predlaže svima koji su u dilemi da svakako naprave izbor kao i on.

„Nisam pogrešio i ponosim se time. Inače, i otac i deda su mi bili u vojsci, tako da ja nastavljam porodičnu tradiciju.“

U kasarni Kuršumliji kao profesionalni vojnik radi Stefan Dodić. Priznaje da vojni poziv, kao i svaki drugi, ima svoje prednosti i nedostatke.

„Mene su inspirisali podjednaki uslovi za rad, red i disciplinu. Smatram da je čast i zadovoljstvo nositi uniformu Vojske Srbije. Profesionalni vojnici rade po ugovoru, ali postoji i mogućnost za napredovanje, da se vojnik proizvede u čin podoficira i time stiče uslov za stalni radni odnos. Za ovaj posao morate biti sigurni da ga želite, jer u protivnom to neće biti prava stvar.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare