U vlasotinačkom lokalnom parlamentu kao u priči ,,Vidiš me, ne vidiš me”

VLASOTINCE

Izgleda da mnogo toga ne štima kako treba u vlasotinačkom lokalnom parlamentu, ili u redovima odbornika vladajuće Srpske napredne stranke.

Pomalo tragikomične stvari događale su se uoči i na samoj 13.sednici Skupštine opštine Vlasotince.
Očito loše pripremljena sednica od pojedinaca ili pojedinih službi, dovela je do toga da zakazana sednica ne započne u zakazano vreme, u 17 časova, i ako su odbornici već bili već u odborničkim klupama.

Kao na fudbalskoj utakmici, umesto na teren, igrači, tj.odbornici SNS, sa svojim kapitenom, odnosno predsednikom OO SNS Vlasotinca, Nenadom Stojkovićem, u 16,55 časova, napustili su skupštinsku salu, bez reči objašnjenja.


U 17,28 časova za govornicom pojavio se dr. Slavoljub Mitov, prvi čovek SDS, i rekao, da ga čudi ponašanje odbornika SNS, i da su bili u obavezi da daju objašnjenje što sednica nije počela u zakazano vreme, a da su morali eventualne konsultacije da obave na vreme i pre početka same sednice. Posle toga, u 17,30 časova odbornici njegove stranke izašli su iz skupštinske sale.
U 17, 44 časova u salu vraćaju se odbornici SNS, a predsedavajući opštinskog parlamenta, Bratislav Petrović, obaveštava prisutne da je sednici prisutno 29 odbornika i da sednica počinje svoj rad po najavljenom i usvojenom Dnevnom redu.
Tek posle kraćeg rada okrnjenog lokalnog parlamenta, u salu se, u 17,58 časova, vraćaju odbornici SDS, i sve ovo liči na priču ,,Vidiš me, ne vidiš me”, a predsedavajući Petrović konstantuje da je sada umesto 29 u sali prisutno 38 odbornika.
Odbornici su većinom glasova usvojili rebalans budžeta za iznos od 24,9 miliona dinara, a pre toga u nekoliko navrata odbornik Žarko Kostić iz Šišave tražio je objašnjenje za izdvajanje ,,velike sume novca za pojedine radove””, kao što je prelaz u Šišavi i potporni zid u Lomnici.


– Nema tu ništa spornog, postoji dokumentacija koja se može videti u opštini. Zbog same trnasparentnosti projekata cene pojedinih projekata značajno padaju – objasnio je predsednik opštine Zoran Todorović.
Usvojen je i predlog o nagradama u iznosu od 36.000 dinara za protivgradne strelce. Niko od prisutnih nije imao protiv , ali ih je začudio u tekstu izrečeni prefiks,,nagrade”. Predsednik opštine je pojasnio da se radi o mišljenju državnog revizora o nemogućnosti isplate naknade, pa se pribeglo predlogu o nagradama za strelce koji će imati obavezu da čuvaju polja od nevremena i gradonosnih pojava.
Odbornici su usvojili i predlog Odluke o davanju saglasnosti na nacrt javnog Ugovora o javno-privatnom partnerstvu za vršenje usluga rekonstrukcije, racionalizacije i održavanje javnog osvetljenja u vlasotinačkoj opštini.
– Naša opština na godišnjem nivou troši dva milona kilovat časova struje, a sa predlogom rešenja o javno-privatnom partnerstvu, ta potrošnja bila bi šest puta manja, i iznosila bi 320 hiljada kilovat časova. Partnerska strana u ovom poslu ima obavezu da obezbedi led osvetljenje u funkciji od 98 % sijalica – objasnio je predsednik Todorović, izrazivši nadu da će led sijalice zasijati vrlo brzo posle potpisivanja potrebnog ugovora.


Odbornici su bez posebnih diskusija usvojili i odluke o lokalnim komunalnim i opštinskim taksama, zatim
odluke o refinansiranju dugoročnih kredita, odluke operativnog plana odbrane od poplave i utvrđivanje minimalne naknade za tekuće i investiciono održavanje zgrada, kao i nagrade za prinudnog upravnika.

 


Opozicioni odbornici
NISMO NAPUSTILI SEDNICU
Neki su okrivili odbornike opozicije da su bez razloga napustili sednicu, a šef odborničke grupe Žarko Kostić, na to kaže:
– Kako smo mogli da napustimo sednicu, kad ona nije ni počela. Naša odbornička grupa bila je u sali i čekala da sednica počne sa radom. Iz sale su izašli odbornici naprednjaka, a da niko nije rekao zašto sednica ne počinje sa radom kad ima potreban broj odbornika za rad. Očigledno je da je bilo određenih problema u redovima naprednjaka – veli Žarko Kostić, šef odborničke grupe SDS.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare