Značajna donacija knjiga Narodnoj biblioteci Udruženja Moharjeva Družba iz Austrije

NIŠ

Niška Narodna biblioteka dobila je značajnu donaciju knjiga Udruženja Moharjeva Družba iz Austrije,a zahvaljujući uspešnoj saradnji sa Društvom slovenačko-srpskog prijateljstva Zdravica.Ovom donacijom će značajno biti obogaćen fond biblioteke naslovima literature na slovenačkom jeziku. Na ovaj način se nastavlja uspešna saradnja Srbije i Slovenije. Donirane su knjige slovenačkih pisaca u vrednosti od 4.000 evra.                         

“Knjige donira Moharjeva Družba iz Austrije i to je najstarije društvo van granica Slovenije koje postoji već 170 godina.Svake godine oni doniraju knjige bibliotekama u Sloveniji kao i van zemlje. Ove godine je izabrana Srbija i naše Društvo Srpsko -slovenačkog prijateljstva Zdravica”, kaže Dejan Valentinčić, državni sekretar Ministarstva za slovenačku dijasporu.

Jovana Mitić, pomoćnik gradonačelnice Niša za međunarodnu saradnju je istakla da joj je drago da će se u Narodnoj biblioteci formirati “slovenčaki kutak”.

                             “Grad nastoji da sve ovakve kutke koji postoje u gradu stavi pod jedan krov i na jednom mestu da bi građani mogli da se upoznaju sa različitim kulturama i različitim državama”, kazala je Mitić.

                       Ovom donacijom će značajno biti obogaćen fond biblioteke naslovima literature na slovenačkom jeziku.                          “U našem gradu živi veliki broj Slovenaca i to nije ništa neobično jer smo mi bliski narodi i do sada je bilo veliko interesovanje za slovenačke pisce, međutim Narodna biblioteka ima samo prevode sa slovenačkog na srpski.Izvornu literaturu na slovenačkom jeziku do sada nismo imali. Ovo je prvi put da biblioteka dobija izvornu građu slovenačkih autora na slovenačkom jeziku”, istakla je Sonja Šuković, direktorka Narodne biblioteke “Stevan Sremac” u Nišu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare