Značajna donacija Klinici za kardiohirurgiju Suverenog Malteškog reda

NIŠ

Suvereni Malteški red donirao je Klinici za kardiohirurgiju KC Niš 20 specijalnih maski za respiratore sa Šarlotovom valvulom, koje mogu da se koristite u odeljenju  intenzivne nege kod pacijenata koji se nalaze na respiratorima, ali i kao zaštita za osoblje u jedinicama intenzivne nege gde postoji veliki stepen kontaminacije, istakao je profesor dr Dragan Milić, direktor Klinike za kardiohirurgiju KC Niš prilikom predaje donacije.

                   Donaciju su uručili Njegova Ekselencija monsinjor Stanislav Hočevar i savetnik za humanitarne poslove u Ambasadi Suverenog Malteškog reda profesor Nenad Prokić.

                    “Donacija je veoma  značajna u ovom trenutku i još jednom pokazuje jaku povezanost među nama. Donacija je stigla iz Italije, zemlje koja je bila najjače pogođena pandemijom koronavirusa i pokazuje se u ovim najtežim vremenima kolika je hrišćanska solidarnost među nama”, kazao je Milić.

                    On je dodao, da uvek mora da se dese neki tragični događaji kako bi se ljudi okupili svi zajedno oko jednog cilja, koji dokazuje jedinstvo u veri i jedinstvo u Bogu.

                   Stanislav Hočevar je istakao da mu je drago da je danas na klinici i kao predstavnik Katoličke crkve ima dužnost da u ime njegove crkve podstiče sve na humanitarno delovanje i solidarnost.

                „Naša crkva na poseban način razvija socijalno učenje naših međusobnih odnosa i , što i sam Sveti otac papa Franja na poseban način pokazuje, da je ovo vreme kada moramo svi mi, na jedan sasvim nov način, izražavati solidarnost. Ne samo u tom smislu da konkretno lečimo bolesnike, preveniramo buduće bolesti, već da na širem, rekli bismo antropološkom području, razmišljamo kakvu ćemo budućnost graditi. Mi smo svi pozvani da ne gledamo samo na ovaj težak momenat kovid  zaraze već da planiramo takvu budućnost da bi  čovečanstvo moglo da živi na zdrav načun, da odgovorno vršimo životnu misiju i da ne smemo više deliti ljude na istok i zapad, sever i jug, na blokove. Moramo živjeti u odgovornosti za čitavo čovečanstvo koje je jedna porodica”, kazao je Hočevar.

                    Profesor Nenad Prokić, savetnik u Ambasadi Suverenog Malteškog reda  za humanitarnu delatnost podsetio je da ovo nije prvi put da su predstavnici Ambasade u Nišu, a danas imaju posebnu čast da je sa njima i nadbiskup Hočivar.

                  „Ja sam savetnik u Ambasadi Malteškog reda za humanitarne poslove i mislim da je grad Niš posebno blizak Ambasadi jer smo tu radili puno projekata. Nadam se da ovo nije poslednji projekat, videćemo se uskoro ponovo“, izjavio je Prokić.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare