Značajan jubilej: Leskovački nedeljnik Nova Naša reč obeležio dvanaest godina postojanja

Leskovački nedeljnik Nova Naša reč, jedini štampani medij južno od Niša, a čiji je osnivač istoimeno udruženje građana, obeležilo je 12. godina postojanja. Tim povodom, redakcija ovog lista je izdala saopštenje za medije, koje prenosimo u celosti.

“Tog 25. novembra 2011. godine, kada se na kioscima našao prvi broj Nove Naše reči, počela je da teče jedna neobična priča.

Priča o entuzijazmu, prkosu, hrabrosti, dostojanstvu, ljubavi prema činjenicama, istini, pisanoj reči, prema jugu Srbiji, ljudima koji tu žive, našim komšijama, ali i prema štampanom novinarstvu, tom neobičnom zanatu za koji je, legendarni kolumbijski pisac i nobelovac, Gabrijel Garsija Markes, govorio da je “najbolje zanimanje na svetu”.

Vođeni svojom profesionalnom vizijom, uređivačkom politikom “ni po babu, ni po stričevima”, otvoreni za nova saznanja, kao i ljude koji mogu obogatiti opus naše novine, u toku prethodnih dvanaest godina smo, nehatno, pratili još jednu misao čuvenog autora “Sto godina samoće”, “da studije novinarstva ne mogu napraviti novinara – već mogu otkriti onog ko to jeste.”

Prvi broj Nove Naše reči

A rad u Novoj Našoj reči je, tokom svih ovih godina, zaista bila jedna velika škola.

U njoj smo zaključili da naša novina uistinu predstavlja štivo jednog magijskog realizma (zbog kolorita tekstova koji se u njoj nalaze), ali i da smo, poput Markesovih junaka, patili od samoće, naoružani ničim drugim do hrabrošću da istrajemo, iako su nas mučile (a i dalje nas muče), finansijske poteškoće, politički pritisci i ono što je u prethodnom periodu eskaliralo, direktne pretnje.

I pored toga, naša kuća se trudi da svakog petka, vernu čitalačku publiku Nove Naše reči, obraduje najznačajnim tekstovima političke, ekonomske, bezbednosne, kulturne, sportske, književne, jednom rečju, životne prirode, sve u želji da, s jedne strane, budemo hroničari ovih dana za buduća pokolenja, a sa druge, da čitalaštvu budemo svojevrsni prozor u svet.

Prozor, kroz koji ne može da prođe bilo šta.

Prozor, koji je neprobojan za bilo kakav senzacionalizam, laž, političku manipulaciju, prostakluk i primitivizam.

Prozor, kroz koji mogu da prođu samo pouzdane, precizne i relevantne političke teme, značajna ekonomska i bezbednosna pitanja, bitna kulturna i sportska dešavanja, životne sudbine znamenitih južnjaka, ali i običnih ljudi, naših komšija, kao i magično stvaralaštvo talentovanih, mladih ili starijih, leskovačkih pisaca, pesnika i strip autora.

Tako je bilo, a mi ćemo se potruditi da tako bude i dalje. Da bismo u tome uspeli, biće nam potrebna podrška svih onih koji smatraju da je važno da Leskovac, kao peti grad po veličini u Srbiji, ima svoje štampano glasilo, odnosno, da se i u budućnosti, svakog petka na kioscima, nađe jedini štampani medij južno od Niša – Nova Naša reč.

U tom duhu, rođendansku objavu završavamo, sada već tradicionalnim revolucionarnim pokličem:

Podržite naš rad! Budite uz nas! Čitajte nas!“, navodi se u saopštenju redakcije Nove Naše reči.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare