Značajan jubilej – 110 godina skautizma u Vranju

VRANJE

Izložba naslovljena „Skautizam u Vranju između dva svetska rata 1911 – 1941“ otvorena je u Galeriji Narodnog muzeja u Vranju povodom 110 godina od osnivanja Skautskog društva u ovom gradu.

Postavku koja sadrži 10 panoa sa autentičnim fotografijama i dokumentima, priredio je Odred izviđača „Sima Pogačarević“ na čelu sa Miodragom Đorđevićem Gagijem.

Izložbu je otvorila zamenica gradonačelnika Zorica Jović koja je  čestitala vranjskim skautima ovaj značajan jubilej i podsetila na početak rada ove organizacije u Srbiji.

„Zahvaljujući zaljubljenicima u prirodu, zdrav život i rešenost da u svakom trenutku budu fizički i duhovno spremni da doprinesu razvoju svoje zajednice, skautizam se razvio i u Srbiji. Na hiljade i hiljade dece, pre svega školskog uzrasta, organizovano u brojne odrede širom zemlje, priključivalo se izviđačima. Zahvaljujući ovoj organizaciji mnoge generacije stasale su u spretne, odrgovorne, samosvesne i druželjubive ljude, jer kao što znamo skautizam je odlična škola za život. Izviđaštvo dopunjuje školu i porodicu u stvarima koje su za njih neizvodljive. Otkriva svet izvan zidova učionice, podstiče želju za istraživanjem, otkrivanjem i znanjem, uz neizmernu širokogrudost i nesebično deljenje stečenog znanja sa drugima, rekla je Jović.

Ona je izrazila nadu da se izviđaštvo u našem gradu neće ugasiti i da će i generacije koje dolaze nastaviti izviđačkim stazama svojih predaka, šireći drugarstvo i pozitivan duh zajedništva.

Na otvaranju je govorio i autor izložbe Đorđević, koji je prisutne proveo kroz postavku, osvrnuvši se na razvoj skautizma u Vranju i ulogu koju su u tome imali nastavnici i učenici vranjske gimnazije. Rekao je da se izviđačkom i skautskom pokretu priključio po porodičnoj tradiciji.

„U osamdesetoj godini života i dalje sam izviđač i sa ponosom nosim izviđačke simbole“, rekao je Đorđević, koji se i danas nalazi na čelu starešine odreda „Sima Pogačarević“.

On je podsetio da je Vranje jedan od prvih pet gradova u Srbiji u kojima su formirane izviđačke čete.

U Galeriji Narodnog muzeja u Vranju izložba će posetiocima biti dostupna narednih petnaestak dana.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare