Značaj preventivnih onkoloških pregleda u očuvanju zdravlja žena

  NIŠ

                                   Broj mamografskih pregleda tokom trajanja pandemije opao je za čitavih 90 odsto. Kao odgovor na to, medicinski i stručnjaci iz oblasti medicinske tehnologije ponudili su, boraveći u Srbiji, inovativna dijagnostička rešenja i dodatno istakli značaj preventivnih onkoloških pregleda u očuvanju zdravlja žena. Znajući da se rizik od smrtnog ishoda raka dojke smanjuje za 25 do 30 odsto pri ranoj dijagnostici, zabrinjavajuća je činjenica o drastično smanjenom broju mamografskih pregleda.

                                  “Univerzitetski klinički centar kao najveća zdravstvena ustanova južno od Beograda obraća  pažnju na sve ono što muči naše sugrađane i sugrađanke i pokušavamo da nađemo  najbolju medicinsku opremu koja će njima pomoći. Karavan Dženeral elektrika koji je ovde, a koji će obići  16 država i 29 gradova, prilika je za naše lekare najrazličitijih specijslnosti da vide najsavremeniju aparaturu fokusiranu na bolesti dojke. Zbog svega toga sada pokušavamo da sagledamo mogućnosti ovih aparata, jer se radi o veoma ozbiljnoj bolesti. Klinički centar u Nišu ima veliku i bogatu istoriju ovakvih pregleda. U poslednjih 11 godina, broj pregledanih žena na mamografu je veći nego u svim gradovima Srbije. Aktivnost rane detekcije tumora želimo da bude nešto što će se polako usaditi u svest žena. To je bezbolni  pregled koji može da promeni nečiji život. Klinički centar će uvek biti tu da odgovori na ovakve izazove. Imamo kadrove koji su edukovani, potrebnu opremu i na raspolaganju  smo za svaku vrstu edukacije”, kazao je profesor dr Zoran Perišić,direktor UKC Niš.

profesor dr Zoran Perišić

                       Karavan sa fokusom na zdravstvenu zaštitu žena u organizaciji kompanije GE Healthcare ima za cilj da upravo zdravstvenim radnicima približi inovativna rešenja, koja će im pomoći pri dobijanju preciznih podataka, a pacijentima pružiti prijatnije iskustvo.

                       “Posebnu pažnju posvećujemo individualnom iskustvu pacijenata, jer smo uvideli da mnogo žena u Srbiji izbegava mamografski pregled iz straha – kako od rezultata, tako i od bola. Svesni toga, otvoreni smo da sa lekarima-specijalistima podelimo znanja i iskustva o tehnologijama koje će doprineti da se pacijenti osećaju komfornije, a time povećati broj preventivnih pregleda koji mogu da spasu živote“, poručuje Jovan Paunović, generalni direktor GE Helthcare za Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru.

                        Praksa pokazuje da su i pre pandemije žene odlagale mamografske preglede iz strepnje od negativnog iskustva, a stručnjaci rešenje vide u modernoj tehnologiji skrininga i ljudskoj interakciji.

                       “ Od 2009.godine UKC Niš je u kontinuiranom skriningu otkrivanja raka dojke. Pozivamo žene starosti od 50 do 69 godina koje su zdrave i među njima tražimo rane znake raka dojke. Mamografija je jedini validni način za ranu detekciju karcinoma dojke. Do sada smo uradili oko 150.000  pregleda žena i to nas svrstava  u sam vrh. To je privuklo pažnju i kompanije GE da od svih gradova kroz koje će karavan proći prvo dođu kod nas”, kazao je dr Zlatko Širić, specijalista radiolog.

                       Širić je  dodao da je tokom pandemije urađeno preko 8.000 pregleda u Kliničkom centru i na terenu.

                       “U Srbiji se, na žalost, još uvek 4.000  žena godišnje razboli od karcinoma dojke, a 1.300 umre. Da bismo smanjili stopu mortaliteta, potrebna je rana detekcija i dijagnostikom karcinoma dojke i pronađemo nulti stadijum”, istako je dr Zlatko Širić.

                     Uz slogan “Svaka slika ima priču”, karavan koji tokom 29 nedelja obilazi 16 zemalja Evrope posetio je juče Niš, a naredna dva dana provešće u Beogradu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare