Zlatko Matković – Zlaja, doajen pirografije iz Vučja: Drvo sa planine Kukavice ima poseban  miris

LESKOVAC

Taze penzioner iz Vučja, lepe leskovačke varošice sa obala reke Vučjanke, Zlatko Matković zvani Zlaja, godinama se uspešno bavi pirogravurom unoseći posebnu dušu i lepotu svojim slikama na lipovom i bukovom dasčicama. Njegovi radovi obišli su zemljinu kuglu, a nema grada u Srbiji u kome njegove ikone  ne krase zidove manastira, umetničkih galerija ili privatnih kolekcija…

       -Zavoleo sam drvo još kao učenik završnih razreda osnovne škole. Odlazio sam na strugaru sa svojim starijim ukućanima i tu osetio poeseban miris bukovine i lipove daske odsečene i ostrugane sa Kukavice, naše planinske lepotice, – priča Zlaja, veoma priznati lokalni umetnik,  kojeg smo zatekli na njegovom štandu na ovogodišnjoj leskovačkoj Roštiljijadi.

  Mlada devojka rođena u Australiji, koja je u Leskovac u vreme Rošptiljijade pristigla kod rodbine, ne može da se načudi da minijatura pirogravure sa likom junaka srpske srdnjevekovne istorije košta svega dve hiljade dinara. Kupuje sličicu sva srećna:“Roštilj se pojede i šta onda, ova slika ostaje, – reče u razgovoru sa Zlajom.

         Zlatko Matkovičć se poligrafijom i pirografijom bavi od srednješkolskih dana punih 40 godina, imao je bezbroj samostalnih izložbi, što prodajnih što izložbi radi obeležavanja nekog od praznika i jubileja varošice iz koje nikad ni za koju paru nebi otišao, reče nam u društvu supruge Dragane koja mu je verni pomoćnik u pripremi izložbi i prodaje.  Priznati je umetnik posebne vrste umetnosti. Crtanjem sa električnim žaračom na lepo ošmirglanoj bukovini i uglavnom prenosi likove pravoslavnih svetaca i junaka iz srpske srednjevekovne istorije, veliki je domaćin brižni otac i deda.

-Odlaskom u penziju ostaviću druge poslove i posvetiću se više pirogravuri, jer mnogo toga još čini mi se treba da nacrtam, – reče majstor Zlaja na kraju naše posete njegovom štandu.

Izvor: Nova Naša reč

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare