Živa biblioteka

LESKOVAC

U  Lekovačkom kulturnom centru organizovana je  danas „Živa biblioteka” koja predstavlja inovativnu metodologiju za promovisanje ljudskih prava, ravnopravnosti i borbu protiv rasizma i ksenofobije.

Metodologija je specifična. Knjige su živi ljudi, pažljivo odabrani iz društvenih grupa prema kojima često vladaju predrasude i negativni stereotipi. Zbog svoje pozicije u društvu i pripadnosti određenoj društvenoj grupi, ove osobe su stigmatizovane ili trpe diskriminaciju.

Živa biblioteka funkcioniše baš kao prava biblioteka, gde čitaoci dolaze da pozajme „knjigu” na određeno vreme.

Na taj način, u direktnoj komunikaciji čitaocima prenose svoja životna iskustva i doprinose borbi protiv stereotipa, predsrasuda i diskriminacije.
Katarina Albijanić, koordinator volontera Edukacionog centra pojašnjava da je živa biblioteka jedan vid i vrsta radionice koja pomaže da se smanji diskriminacija kod mladih, a da se poveća tolerancija.
„Radionicu organizuju Volonterski klub Edukacionog centra i Unija parlamenata leskovačkih srednješkolaca. Sve je ovo u okviru projekta „Mladi su zakon“ koji realizuje Narodni parlament, a finansira Ministarstvo omladine i sporta.

Inače, sam događaj je u sklopu projekta Saveta Evrope „Ne ceni knjigu po koricama“. Konkretno, imamo žive knjige, odnosno ljude koji, u stvari, predstavljaju neke manjine koje su diskriminisani ili neshvaćeni u društvu i okolini. Oni su ovde da bi ispričali svoju priču, kako bi ih mladi bolje razumeli i shvatili njihovu stranu sveta i njihovu stranu priče. Između ostalih, imamo žive knjige, odnosno osobu sa invaliditetom, ženu žrtvu nasilja i osobu sa HIV-om.“

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare